Vrijheid in gebondenheid

De Orde van Medisch Specialisten toont zich tevreden over het onderhandelingsresultaat met het ministerie van VWS en NVZ vereniging van ziekenhuizen. De professionele autonomie verandert niet en het vrije beroep blijft behouden, zijn de pluspunten die de Orde op haar site bovenaan plaatst op het lijstje met positieve onderhandelingsuitkomsten. Behoud van het vrije beroep zal voor veel individuele medisch specialisten zeker als de belangrijkste uitkomst van de onderhandelingen worden gezien, en begrijpelijk. Hetzelfde geldt voor het niet veranderen van de professionele autonomie.

Wie echter naar het Skipr-lijstje van de 99 meest invloedrijke personen in de zorg kijkt, vraagt zich af hoe autonoom de medisch specialisten – en alle andere zorgaanbieders trouwens – de komende jaren zullen blijven. In de hoge regionen van dit lijstje wemelt het in tegenstelling tot eerdere jaren van de zorgverzekeraars en dat is een teken aan de wand. De zorgverzekeraars beginnen zich steeds nadrukkelijker te roeren in de kwaliteitsdiscussie in de zorg. Ze vertalen hun rol in die discussie in selectieve zorginkoop en daarvan gaat het hele veld – de ziekenhuizen en dus de medisch specialisten voorop – de komende jaren erg veel merken. En hoe autonoom ben je als medisch specialist nog als je ziekenhuis in de contractonderhandelingen niet meer gecontracteerd wordt voor bijvoorbeeld bariatrische chirurgie of bepaalde oncologische verrichtingen? Positieve onderhandelingsuitkomst of niet, de medisch-specialistische zorg gaat er de komende jaren ingrijpend anders uitzien dan in de afgelopen decennia.

Tot zover voor nu. Er staat een vakantieperiode voor de deur en dit betekent dat ik de blog even de blog laat. Vanaf maandag 3 januari hoop ik u weer te begroeten op deze plaats. 

Delen