Vrouw en auto

Ik weet niet of u het heeft opgemerkt, maar tegenwoordig hebben wij geregeld echte zorgprofessionals (doorgaans VvAA-leden) in plaats van fotomodellen op de omslag van Arts en Auto. In alle commotie rondom de ruwe cover is het u misschien volledig ontgaan, dus daarom meld ik het hier maar even. Op het nummer dat voor u ligt, prijkt ook weer een échte zorgprof; uroloog Olaf Vrooman, voor de rubriek Mijn Auto opgegeven door ‘zijn’ aiossen en door redactie en vormgever uiterst fotogeniek bevonden. Hetgeen ook geldt voor zijn auto’s overigens.

Op de rubriek Mijn Auto, die wij begin dit jaar lanceerden en waarvoor we autoliefhebbers onder u vroegen zich op te geven, heeft de redactie trouwens veel reacties gehad. Allemaal lezers met bijzondere auto’s en mooie anekdotes over die auto’s. Opvallend is wel dat vooral mannelijke lezers zich hebben opgegeven voor de rubriek. Slechts 10 procent van
de aanmelders is vrouw en dat is natuurlijk niet conform de man-vrouwverhoudingen binnen de (para)medische professies. En ook niet conform het ledenbestand van VvAA waarin de feminisering in de zorg tegenwoordig behoorlijk wordt weerspiegeld. Vermoedelijk is het niet zo dat al deze vrouwen niets met auto’s hebben. Ons vermoeden is dat er onder de lezers veel meer vrouwen zijn met een mooie, bijzondere, hippe, stoere of oude auto, maar dat het ze net een tikkie te ver gaat om ermee in een tijdschrift te gaan staan.

Opvallend is dat vooral mannelijke lezers zich hebben opgegeven

Vrouwen melden zich overigens wel vaak voor de rubriek Mijn Huis, nog zo’n populaire rubriek in Arts en Auto, waarvoor ook altijd leden (in dit geval met hun huisgenoten) op de foto gaan. Kennelijk vinden uw vrouwelijke collega’s het prettiger om binnen de context van huizen dan die van auto’s in het tijdschrift te staan. Prima natuurlijk, maar de foto’s uit die rubriek lenen zich vaak niet voor de cover en dus doe ik bij deze een oproep aan vrouwelijke lezers in het bezit van een bijzondere auto om zich te melden. Want hoewel wij niets hebben tegen leuke mannen op de voorkant, willen we ook zo nu en dan een leuke vrouw.

Delen