Vrouwen met pit

Het gaat niet om alleen het glazen plafond. Het gaat ook niet alleen om verjonging. Het gaat bij toezicht in de zorg vooral om balans tussen masculiene en feminiene waarden. Dit uitgangspunt hanteren de initiatiefnemers van PIT, het Platform voor Innovatie in Toezicht. En ik moet toegeven dat ik er hevig gecharmeerd van ben. Een van de initiatiefnemers, Hanske Plenge, stelt dat veel bestuurders denken te kunnen op vertrouwen op cijfers, terwijl die alleen maar schijnzekerheid bieden. “Waarden als gedrag en cultuur zijn steeds meer bepalend voor een goede sturing aan organisaties”, zegt ze.

Ik geef haar volledig gelijk dat die waarden in ieder geval steeds meer bepalend zouden moeten zijn. Veel van de negatieve nieuwsberichten die we de laatste paar jaar over zorgaanbieders gezien hebben, hebben te maken met bestuurders die niet op basis van gedrag en cultuur hebben gehandeld, maar op basis van cijfers. Dat is geen besturen, maar boekhouden. En we hebben ook voldoende gevallen gezien van toezichthouders die het lieten gebeuren, en die op basis van dezelfde cijfers té klakkeloos vertrouwen hadden in de beslissingen die de bestuurders namen. In veel gevallen waren zowel die bestuurders als toezichthouders mannen.

De vrouwen van PIT leggen zichzelf een fikse ambitie op: de bestuurscultuur in de zorg veranderen door in de toezichtcultuur een goede man/vrouwbalans te creëren. Niet per se een balans in de zin van verdeling tussen mannen en vrouwen, maar vooral in de zin van een andere visie op toezichthouden en besturen. De zorg is er aan toe.

Delen