Waar rook is…

Het Nivel heeft – niet voor het eerst – gepeild of we vinden dat rokers al dan niet een hogere zorgpremie moeten betalen dan niet-rokers. Wel, vindt 53 procent van de mensen die hebben meegewerkt aan de Barometer Solidariteit.

Zo solidair zijn we dus nu ook weer niet. Zo slim ook niet trouwens, want rokers maken minder zorgkosten dan niet-rokers doordat ze gemiddeld korter leven. Zoals Sir Humphrey Applebee het in Yes Minister zei: “Als die rokers tot op hoge leeftijd waren blijven leven hadden ze ons meer gekost in pensioenen en sociale zekerheid dan hun medische behandeling heeft gekost. Financieel bezien is het zonder meer beter dat ze met de huidige snelheid dood blijven gaan.” Cynisch, maar wel waar.

‘Het zijn eigenlijk de tabaksproducenten en hun marketeers die een hogere zorgpremie zouden moeten betalen’

Afgezien daarvan, roken is een verslaving. Het zijn eigenlijk de tabaksproducenten en hun marketeers die een hogere zorgpremie zouden moeten betalen. Wanda de Kanter is heel duidelijk: het is niet de roker maar de tabaksindustrie die iets te verwijten valt. De zeventig mythes over tabaksverslaving die zij op een rij zette, vormen interessant leesvoer. Ze pleit voor een tabaksverslavingsfonds, een idee van Rookpreventie Jeugd en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het fonds zou kunnen worden betaald uit hogere belastingen voor tabaksfabrikanten. De toenemende populariteit van vapen onder jongeren maakt het belang hiervan alleen maar groter.

Tot zover voor nu, tijd voor vakantie. Mijn volgende blog kunt u hier lezen op 17 juni.

Delen