Waar twee vechten…
Diabetes Vereniging Nederland (DVN) toont zich onaangenaam verrast door het nieuws dat zorgverzekeraar Menzis preferentiebeleid gaat voeren op diabetesmedicatie. Specifiek gaat het hierbij om de biosimilar-variant van glargine. Blijkbaar heeft Menzis verzuimd zijn besluit vooraf af te stemmen met DVN en met de Nederlandse Diabetes Federatie. “Overleg en onderling respect zouden kernwaarden moeten zijn in de relatie tussen zorgverzekeraars, zorgverleners en patiënten”, stelt directeur Olof King van DVN. Daarin heeft hij natuurlijk een punt.
Wat ik minder sterk vind in de stellingname van DVN, is dat dit de verwachting uitspreekt dat het beleid van Menzis over biosimilars de kwaliteit van zorg negatief beïnvloedt. Op basis van welke feiten zegt het dit? Biosimilars Nederland stelt op zijn website dat van biosimilars is aangetoond dat er geen relevante verschillen zijn ten opzichte van een innovator biologisch geneesmiddel wat betreft kwaliteit, veiligheid en effectiviteit. We lezen op de site ook dat het oorspronkelijke, strikte voorbehoud van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat patiënten zo veel mogelijk op het biologische geneesmiddel moeten worden gehouden als ze daar klinisch goed op reageren, op basis van recente literatuur en ervaringen met de beoordeling van biosimilars niet langer valide is.
Kortom: Menzis stelt zich te rigide op als het het preferentiebeleid zonder discussie doordrukt, maar DVN zou ook een wat soepeler standpunt ten opzichte van biosimilars kunnen innemen dan het nu doet door zich zo afhoudend op te stellen in de acceptatie van biosimilars als het nu doet (Gemeenschappelijke grond op basis waarvan de nu ruziënde partijen weer een basis vinden voor constructief overleg móet te vinden zijn.)
10 reacties
Hier een reactie van Diabetesvereniging Nederland. Ik ben het geheel met Frank van Wijck eens dat we niet kunt volstaan met alleen te melden wat we niet willen. Dat doen we dan ook niet, getuige onze genuanceerde visie op biosimilars: https://www.dvn.nl/dvn/actueel/nieuws/1767/biosimilars%3A-de-visie-van-dvn
We zien dus zeker de voordelen van biosimilars. We delen de uitgangspunten die het CBG voor biosimilars heeft geformuleerd. Wel hebben we een aantal toevoegingen waarover we in gesprek willen met zorgverleners en zorgverzekeraars, waaronder een goede registratie (nog niet in alle gevallen mogelijk) en het primaat van de zorgverlener en de patiënt. DVN staat hierin overigens niet alleen: ook de Diabeteskamer (onderdeel NIV) heeft haar zorgen over het beleid van Menzis uitgesproken.
De crux is inderdaad dat Menzis op geen enkele manier het overleg met zorgverleners en patiënten aan is gegaan. De zorgverzekeraar mist aldus de expertise van de werkelijke deskundigen, wat de kwaliteit van het beleid van Menzis ondermijnt – om niet te spreken over het draagvlak.
Frank van Wijck roept op tot constructief overleg, en dat is terecht. DVN heeft daarom in haar brief aangedrongen op een goed gesprek met Menzis, waarbij ook de zorgverleners niet mogen ontbreken.
Olof King
16 oktober 2015 / 13:59http://www.nza.nl/1048076/1048181/Rapport_Contracteerproces_eerstelijnszorg.pdf
Blijkbaar heeft Menzis een leesachterstand.
Of is het papier zo geduldig?
ANH Jansen
16 oktober 2015 / 17:33Papier is heel geduldig, maar dat is niet zo erg. Vervelender is dat Nederland zo achterloopt in de acceptatie van biosimilars.
Frank van Wijck
16 oktober 2015 / 19:41Ik ben zeer benieuwd naar de reactie van Menzis op deze column en discussie. Waarom heeft men ervoor gekozen om de artsen en DVN te passeren? Wat is eigenlijk de visie van Menzis op kwaliteit van zorg in het algemeen en de positie van zorgverzekeraars in het zorgveld, ten opzichte van die van patiënten en artsen in het bijzonder? Is Menzis het eens met DVN dat zorgverzekeraars goede zorg dienen te faciliteren in plaats van de definiëren?
M. Koster
17 oktober 2015 / 14:52Mijn primaire reactie op dit verhaal, waarom als DVN morgenochten niet de telefoon pakken en een afspraak maken met Menzis in plaats van in een brief aandringen op een gesprek.
Aiko Hulzebos
18 oktober 2015 / 15:06De DVN moet het anders spelen.
Wat is de netto prijs van al die biologicals en biosimilars en waarom zien we die niet terug in de Z-index?
http://farma-magazine.nl/
De nieuw Farma-magazine dan maar. Papieren versie. De digitale is nog niet bijgewerkt.
Groot artikel over biosimilars met als tekstschrijver Frank van Wijck. Klok en klepel verhaal.
Bredere toepassing biosimilars begint bij arts.
Biosimilars zijn niet zonder meer uitwisselbaar met biologicals. Je kan starten met een biosimilar, maar iemand die is ingesteld op een biological mag niet zomaar overzetten op een biosimilar.
Ziekenhuisapotheker Arnold Vulto; ‘in tegenstelling tot generieken zijn ze niet 1 op 1 hetzelfde product als het origineel. Het zijn varianten, maar wel varianten die in kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid gelijkmatig zijn. Het ontwikkelmodel is alleen anders. Omdat het dezelfde stof is als het origineel, zijn geen uitgebreide trials nodig. De kosten van een biosimilar zijn hierdoor 40 – 70% lager dan die van een biological’.
En wat is nu het verschil in prijs in de KNMP Z-index?
Waarom zien we die 70% prijsverschil niet terug in de officiële prijslijst die dient als berekening van de schadelast extramurale en intramurale farmaceutische zorg? En die 70% is nog aan de lage kant. 90% prijskorting zal mogelijk moeten zijn voor de verzekerden. Zie de winstcijfers van TEVA en hoe die tot stand komen! Welk product zorgt daarvoor? Wat zijn dan de winstmarges op dit soort producten? Zie de run van alle fabrikanten op het segment biologicals/biosimilars? lijkt wel een Gold rush.
Wat is de netto prijs die Menzis betaalt voor de biosimilar? En waarom pleit Menzis niet voor een veel lagere KNMP Z-index prijs zodat iedereen kan zien wat de netto prijs is en VWS de schadelast veel nauwgezetter kan berekenen en ook de verzekerde zijn eigen risico niet zo snel ziet verdampen?
Artsen schrijven de generieke naam op, de apotheek en de patiënt beslissen vervolgens welk middel/merk wordt afgegeven. MN indien noodzakelijk, LPG, maar dan 100% transparant voor iedereen!, indien mogelijk. Apothekers hebben daar geen problemen mee. Een Australisch wmg tarief van 10,45 zou zeer stimulerend werken. En 100% transparantie in netto materiaalkosten! De huidige vermenging van materiaalkosten en zorgkosten werkt averechts op de substitutie en prijsvorming.
Zo simpel kan het zijn.
Een goed gesprek met de Australische collegae zal alle partijen goed doen.
Maar ja, wie van de voorstanders van het systeemmodel Zorgstelsel 2006 zit te wachten op een dergelijk inhoudelijk goed gesprek?
12 miljard euro staat op het spel. Zorg gaat om geld zoals de verzekeraars het ons al enige weken blijven inpeperen! 12 miljard euro hebben de verzekeraars opgepot aan verplicht afgedragen premiegelden. Bestemd voor zorg, maar besteed aan bancaire activiteiten. Wat mag de zorg de verzekeraars kosten?
Leverbaarheid van generieken is een drama. Hoe staat het met de leverbaarheid en leverbetrouwbaarheid van de biosimilars?
De laagste prijs is lang niet altijd de meest betrouwbare leverancier!
anh jansen
18 oktober 2015 / 17:52Menzis erkent (deels) fouten
https://www.dvn.nl/dvn/actueel/nieuws/1779/menzis-erkent-fout-en-past-preferentiebeleid-deels-aan
M. Koster
21 oktober 2015 / 11:08U bent me al voor met plaatsing van deze link zie ik. Hiermee is in ieder geval antwoord gegeven op uw eerdere vraag naar de reactie van Menzis.
Frank van Wijck
21 oktober 2015 / 12:37We wachten het bericht van Menzis af.
3 middelen met min of meer dezelfde stof. 1 sterk geconcentreerd en werd op 1 hoop gegooid met de 2 anderen. Nog steeds niet onderling zonder meer uitwisselbaar. Ook niet degenen met min of meer dezelfde concentratie.
De sterk geconcentreerde is uit het Menzis cluster verwijderd.
Zijn de twee resterende zonder meer uitwisselbaar en welke problemen gaat dit opleveren bij de Arts, POH en apotheek?
Dit wordt ook wel een pyrrhus overwinning genoemd.
Wie gaat erop draaien voor het prijsverschil indien de Menzis verzekerde de Lantus wil? DVN?
ANH Jansen
21 oktober 2015 / 14:59Nog geen reactie van Menzis? Het “gevecht” is duidelijk nog niet beëindigd, getuige het nieuws van gisteren https://www.dvn.nl/dvn/actueel/nieuws/1829/ongewenste-gevolgen-beleid-menzis-voor-pati%EBnten-
Interessante ontwikkeling met de strijd tussen zorgverzekeraars om de hand van de verzekerde voor de deur, er zijn bij Menzis ongeveer 160.000 mensen verzekerd die diabetes hebben…
M. Koster
30 oktober 2015 / 09:25