Waardebepaling

Everything has value, lezen we op de veilingsite waarop kan worden geboden op de inventaris van het failliete MC Slotervaart. Hoe waar. De vraag is alleen hoeveel waarde en wie daarvan de vruchten mag plukken.

De curatoren weten het wel, zij vinden het plan van vastgoedbedrijf Zadelhoff ‘de beste optie voor de schuldeisers’. Op zich een te verdedigen standpunt. Ze hebben immers gelijk als ze stellen dat het zelden voorkomt dat alle schuldeisers na het uitspreken van een faillissement hun vordering voor honderd procent betaald krijgen, en dat is precies wat het bod van Zadelhoff inhoudt. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat de schuldeisers niet de enige partij zijn in dit verhaal.

Wat is de beste optie voor de afhandeling van faillissement Slotervaartziekenhuis?

De gemeente kijkt een stap verder, naar wat ze ‘het algemeen belang’ noemt. Ze is daarom een – uiterst ongebruikelijke – procedure gestart om het recht van erfpacht dat bij het ziekenhuis hoort in te trekken en zo een streep te halen door de plannen van Zadelhoff. De curatoren, bang dat de schuldeisers hiermee waarschijnlijk geen volledige betaling zullen ontvangen, stellen de gemeente aansprakelijk voor het verschil tussen 45 miljoen en het bedrag dat de gemeente wél aan de schuldeisers kan betalen.

Zadelhoff en zorgondernemer Loek Winter laten ook van zich horen: zij dreigen met juridische stappen tegen de gemeente. Waarmee er dus nog een partij bij komt op wie dat Everything has value betrekking heeft: advocaten. Die hebben geen haast. Het antwoord op de vraag of – en zo ja hoe snel – de ‘laagdrempelige zorg die mensen nodig hebben’ kan ontstaan op de plaats waar tot voor kort nog een ziekenhuis was, laat nog wel even op zich wachten.

Delen