Waardevol initiatief

Wachtlijst Wegwijs heet het programma dat OLVG, Luscii en Philips gezamenlijk hebben ontwikkeld in de strijd tegen de wachtlijsten voor medisch-specialistische zorg.

‘Liever nu even niet’

Het ziekenhuis houdt contact met de patiënt om zijn gezondheid te monitoren. Bij toenemende klachten kan het hen dan eerder inplannen. En de patiënt kan aangeven of het beschikbaar is voor een operatie of openstaat voor een spoedoproep als ergens een plek vrijkomt.

Het kan immers ook zo zijn dat een patiënt vanwege een vakantie of een persoonlijke gebeurtenis zegt ‘Liever nu even niet’, of door bijvoorbeeld corona niet beschikbaar is op het moment dat hij staat ingepland. Ook houdt het ziekenhuis op deze manier overzicht over welke patiënten ondertussen al elders zijn geholpen.

Hiermee is Wachtlijst Wegwijs een zinvolle aanvulling op de wachtlijstbemiddeling die de zorgverzekeraars bieden. Op zijn LinkedIn pagina nodigt OLVG bestuurder Maurice van den Bosch andere ziekenhuizen en ook klinieken uit om zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Er lijkt welbeschouwd geen reden te bedenken om dit niet te doen. Het is in het voordeel van de patiënt tenslotte. En de ziekenhuizen hoeven niet bang te zijn voor omzetverlies. De wachtlijst door uitgestelde zorg is immers enorm.

En gelet op de personeelsproblematiek in de zorg zal die de komende jaren eerder langer dan korter worden.

Delen