Waardig, niet minder

Ik weet niet hoe u erover denkt, maar zelf zou ik best zorgkundig willen zijn. Kundig in het verlenen van zorg dus. Helaas ben ik dat niet, ik kan er alleen maar over schrijven. Ach, ieder zijn vak en ik vermaak mij uitstekend met wat ik doe. Zouden verpleegkundigen op mbo-niveau hun werk ineens minder leuk vinden als zij zorgkundigen genoemd worden? Ik kan mij er weinig bij voorstellen. Wat ik me wel kan voorstellen, is dat ze met hun kritiek op de naam zorgkundige als repliek krijgen: ‘Dan moet je maar doorleren tot je verpleegkundige bent’. Hun reactie op de enquête van de MBO Raad over die voorgenomen nieuwe naamgeving vind ik dan ook nogal overdreven.

Stellen dat het verpleegkundig vak niet zo moeilijk is dat het alleen door hbo’ers kan worden uitgevoerd is, is geen serieuze bijdrage aan de discussie die is ontstaan sinds V&VN de nieuwe beroepenstructuur heeft gepresenteerd. Het is wel – al is het vast niet zo bedoeld – op te vatten als een belediging aan de hbo’ers, die bereid zijn de uitdagingen van het steeds complexer wordende werk te vertalen in een individuele leerdoelstelling.

Het lijkt erop dat de mbo’ers te kampen hebben met een minderwaardigheidscomplex. Maar dat zou onterecht zijn. Ze zijn kundig in het verlenen van zorg, en daarmee zijn ze van enorme waarde voor de samenleving.

Delen