Waarom ik van huisartsen hou
Heeft een gezondheidscheck wel of niet meerwaarde als je je kerngezond voelt? Het antwoord op deze vraag krijgen we niet op basis van het onderzoek van de Cochrane Collaboration, waarover de Volkskrant gisteren publiceerde. Volgens de onderzoekers levert een dergelijk onderzoek niets op in termen van het vaststellen van ziekten of sterftecijfers. Maar de roepers-langs-de-zijlijn die meteen zelfgenoegzaam ‘zie je wel’ zeiden, gingen voorbij aan het feit dat dit onderzoek betrekking had op de check-upmethoden die in de jaren zestig tot en met negentig gangbaar waren. De eventuele waarde van de beeldvormende technieken die sinds die tijd op de markt zijn gekomen, is dus niet meegenomen. Een volgende groep onderzoekers mag zich buigen over de vraag hoeveel verschil deze nieuwe technieken uitmaken. Het probleem is alleen dat er waarschijnlijk weer nóg nieuwere en betere technieken op de markt zijn tegen de tijd dat dit vervolgonderzoek afgerond is. Zo blijven onderzoekers bezig.
Belangrijker vind ik echter de vraag: moeten we het allemaal wel willen weten? Moeten we iedere afwijking in het lichaam – zelfs de geringste – al in kaart willen brengen in een stadium waarin nog niet eens duidelijk is of die zich ooit tot een ziektebeeld zal gaan ontwikkelen? Dat creëert een angstcultuur en legt een grote financiële druk op toegang tot de diagnostiek die binnen de basisverzekering wordt aangeboden. ‘Ik wil het weten dokter, u móet mij doorverwijzen’. Zie dan maar weer eens uit dat tweedelijns diagnostische circuit te komen, waar de basisregel geldt dat je ziek bent totdat je weer gezond verklaard bent. De beste gezondheidscheck is nog altijd de huisarts. Want huisartsen verklaren hun patiënten gewoon gezond totdat er een ziekte bij ze is vastgesteld, en dat doen ze nog bijzonder efficiënt ook. Daarom hou ik zo van huisartsen.
3 reacties
Het lijkt geen toevalligheid dat in een tijd van bezuinigingen een discussie ontstaat over het (on)nut van allerlei zorgaanbod. Nu naar aanleiding van een respectabel (zij het wat gedateerde) meta-analyse. Er is veel voor te zeggen om de eerste lijn hier (wederom) de hoofdrol te gunnen. Maar dan wel in een modern jasje (juist hier ‘shared decision making’ wenselijk).
JanTaco te Gussinklo
18 oktober 2012 / 11:02O ja, absoluut. Waar ik “huisartsen” schrijf kun je voor hetzelfde geld “geïntegreerde eerste lijn” lezen. Helemaal met je eens.
Frank van Wijck
18 oktober 2012 / 11:04De liefde voor de huisartsen wordt lang niet door iedereen zo beleden; Zorg verzekerd? Naar een houdbare financiering voor de gezondheidszorg. Een bundel essays over de zorg. CA de Kam, redactie.
“Want huisartsen verklaren hun patiënten gewoon gezond totdat er een ziekte bij ze is vastgesteld, en dat doen ze nog bijzonder efficiënt ook. Daarom hou ik zo van huisartsen.”
Weer een stelling waar heel veel op af te dingen is; De poortwachter functie van de huisarts is omstreden; er is geen hard bewijs dat het optreden van de huisarts als ‘poortwachter’ zorgt voor minder verwijzigingen naar de tweede lijn. Huisartsen zijn er op geen enkele manier in geslaagd een dam op te werpen tegen de aanbodgeïnduceerde groei van de ziekenhuisproductie.
Van Zorg verzekerd? Naar houdbare financiering voor de gezondheidszorg, pagina 243.
‘Een internationale vergelijking leert bovendien dat er geen duidelijk verband bestaat tussen de verplichte verwijzing via de eerste lijn en lagere uitgaven in de tweede lijn. Integendeel, er bestaan aanwijzigingen voor een omgekeerd verband: in landen waar ‘poortwachters’ actief zijn, liggen de uitgaven in de tweede lijn hoger, wat zou duiden op complementariteit van zorg in de eerste en de tweede lijn.”.
SCP (2004) pg 181.
En alleen een geïntegreerde zorg van 1ste en 2d lijn samen zal in staat zijn om de kosten voor de zorg af te remmen en zo mogelijk om te buigen. Prima boekje met goed overzicht van de problematiek.
ANH Jansen
18 oktober 2012 / 15:03