Wakker worden

De Healthcheck ziekenhuizen van KPMG liet er al geen misverstand over bestaan: de ziekenhuiszorg staat onder enorme druk. Consultancy.nl doet er deze week nog een schepje bovenop door onomwonden te stellen dat de zorg op de schop moet en dat daarbij kleine ziekenhuizen zullen omvallen.

Het was enkel te danken aan de overheidssteun voor coronazorg dat de meeste ziekenhuizen 2020 toch nog hebben weten af te sluiten met een kleine winstmarge, stelt het bureau. De ziekenhuizen moeten zich bezinnen op hun rol in de zorgketen. Vrij vertaald betekent dit: met de groeiende aandacht voor preventie en de juiste zorg op de juiste plek zal het aantal mensen dat de gang naar het ziekenhuis maakt dalen. Voor de kleinere ziekenhuizen zal dit over tien jaar neerkomen op 30 tot 55 procent minder patiënten, is de inschatting. Voor de academische ziekenhuizen 10 tot 20 procent.

‘Er moet minder geld naar zorg die binnen de ziekenhuismuren wordt verleend en meer naar preventie en digitale zorg’

Er moeten, stelt Consultancy.nl, oplossingen komen die digitale innovaties mogelijk maken, zoals ‘alternatieve vormen van bekostiging en financiële prikkels die transformatie stimuleren’. Simpel gesteld: er moet minder geld naar zorg die binnen de ziekenhuismuren wordt verleend en meer naar preventie en digitale zorg. Dat weten we natuurlijk allemaal al, maar toch laat zich makkelijk raden waarom Consultancy.nl juist nu met deze boodschap komt. De politiek is ontwaakt uit zijn zomerslaap en doet ‘een aanzet voor een opzet tot een regeerakkoord’. Dan kan ze daarin ook maar beter meteen klaarwakker zijn voor het feit dat links en rechts wat ziekenhuizen zullen gaan omvallen de komende tijd. De vraag waarom dit nodig is, moet immers goed worden gecommuniceerd. Dat hebben we wel geleerd van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen.

Delen