Wakker worden

De ziekenhuizen hebben door de coronapandemie versneld moeten investeren in hun ict-infrastructuur, stelt M&I/Partners in haar Ict Benchmark Ziekenhuizen. Het adviesbureau verwacht op basis hiervan een ‘spanningsvraagstuk’ wanneer de omzetten van de ziekenhuizen minder mogen stijgen (denk: hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg), terwijl de ict-kosten naar verhouding blijven toenemen.

Het is nogal ironisch dat het bureau stelt dat de ziekenhuizen in antwoord hierop maar eens werk moeten gaan maken van ‘sturen op batenrealisatie’ met digitalisering van zorg, en dat digitalisering daarbij ook een antwoord moet bieden op het toenemend personeelstekort in de zorg. Alsof voor de coronacrisis nog helemaal geen mogelijkheden bestonden voor zorgdigitalisering. En alsof tot die tijd ook geen sprake was van een dreigend personeelstekort. De ziekenhuizen hadden zich natuurlijk al ruim voor de start van de coronapandemie kunnen realiseren dat digitalisering hun wereld zou gaan veranderen, en dat dit maar goed was ook.

‘Corona is een goede wake-up call voor de zorg om serieus werk te maken van digitalisering’

Maar oké, corona is nu in ieder geval een goede wake-up call voor de zorg om serieus werk te maken van digitalisering. Op een ander niveau blijkt het ook een wake-up call te zijn, lezen we uit de ambitie van Teun Bousema, hoogleraar epidemiologie van tropische infectieziekten aan Radboudumc. Hij is samen met collega’s een petitie gestart om academisch vlieggedrag eens kritisch tegen het licht te houden. Duizenden kilometers vliegen voor een overleg van een half uurtje is inderdaad heel moeilijk te verantwoorden, zoals hij stelt. Ook op dat niveau leidt digitalisering hopelijk tot een blijvende verandering.

Delen