Wakker worden

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De ziekenhuizen hebben door de coronapandemie versneld moeten investeren in hun ict-infrastructuur, stelt M&I/Partners in haar Ict Benchmark Ziekenhuizen. Het adviesbureau verwacht op basis hiervan een ‘spanningsvraagstuk’ wanneer de omzetten van de ziekenhuizen minder mogen stijgen (denk: hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg), terwijl de ict-kosten naar verhouding blijven toenemen.

Het is nogal ironisch dat het bureau stelt dat de ziekenhuizen in antwoord hierop maar eens werk moeten gaan maken van ‘sturen op batenrealisatie’ met digitalisering van zorg, en dat digitalisering daarbij ook een antwoord moet bieden op het toenemend personeelstekort in de zorg. Alsof voor de coronacrisis nog helemaal geen mogelijkheden bestonden voor zorgdigitalisering. En alsof tot die tijd ook geen sprake was van een dreigend personeelstekort. De ziekenhuizen hadden zich natuurlijk al ruim voor de start van de coronapandemie kunnen realiseren dat digitalisering hun wereld zou gaan veranderen, en dat dit maar goed was ook.

‘Corona is een goede wake-up call voor de zorg om serieus werk te maken van digitalisering’

Maar oké, corona is nu in ieder geval een goede wake-up call voor de zorg om serieus werk te maken van digitalisering. Op een ander niveau blijkt het ook een wake-up call te zijn, lezen we uit de ambitie van Teun Bousema, hoogleraar epidemiologie van tropische infectieziekten aan Radboudumc. Hij is samen met collega’s een petitie gestart om academisch vlieggedrag eens kritisch tegen het licht te houden. Duizenden kilometers vliegen voor een overleg van een half uurtje is inderdaad heel moeilijk te verantwoorden, zoals hij stelt. Ook op dat niveau leidt digitalisering hopelijk tot een blijvende verandering.

6 Reacties Reageer zelf

 1. Ok
  Geplaatst op 7 januari 2022 om 19:19 | Permalink

  Reizen is vaak leuker dan produceren en digitalisering is dan een killer.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 7 januari 2022 om 21:31 | Permalink

  Ja dat snap ik Ok, maar het went snel merk ik. Als journalist was ik altijd gewend overal naar toe te reizen voor face to face interviews en congressen. Nu met corona kan dat in veel gevallen niet meer en doe ik hetzelfde werk met een koptelefoon op via Teams. Dat levert nog steeds mooie gesprekken op. En ik sta niet meer op tochtige stations op de trein naar huis te wachten. Het werk lijdt er niet onder en mijn netwerk evenmin. Hetzelfde zal voor meer mensen gelden.

 3. E.Kriek
  Geplaatst op 8 januari 2022 om 19:49 | Permalink

  Ha die Frank.

  Mooie frame:
  ‘ Corona is een goede wake-up call voor de zorg om serieus werk te maken van digitalisering’

  Wat dacht je van:

  ‘ Corona is het overtuigende bewijs dat verzekeraars helemaal NIETS toevoegen aan de zorg’ ?

  ‘ Eigen reserves opbouwen in tijden van een wereldwijde pandemie is asociaal en niet in het belang van de premiebetaler’ ?

  ‘ Verzekeraars duiken, zitten op het geld van premiebetalers, en parasiteren op het geld van u en van mij’ ?

  Echt?

  ‘ Ga maar digitaliseren’ als antwoord op de shit waar de zorg nu in zit?
  Klagen over het feit dat je ‘ Teams’ moet gebruiken terwijl de zorg instort?

  schaam·te (de; v)
  1
  het gevoel van zich schamen

  Pour info.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 8 januari 2022 om 21:37 | Permalink

  Als sprake is van een crisissituatie als een pandemie, stelt de Wet Publieke Gezondheid dat het aan de overheid is om te handelen en te bepalen wat er moet gebeuren. In zo’n situatie is sprake van overmacht en die houdt automatisch een begrenzing in van de zorgplicht van de zorgverzekeraars.
  Wat de reserves betreft: die houden zorgverzekeraars grotendeels aan omdat ze hiertoe in Nederland en vanuit Europa verplicht worden. Ze kunnen die wel jaarlijks aanwenden, en doen dit ook, om de premiegroei te beperken.
  Digitalisering in de zorg heeft een – veel – grotere reikwijdte dan Teams. Het kent waardevolle toepassingen en het is ook nodig erin te investeren. Niet alleen in relatie tot de zorgkosten maar ook vanwege dreigende, en op veel plaatsen in de Nederlandse gezondheidszorg al reëele, personeelsproblematiek. Hoe dit in Frankrijk is weet ik niet.

 5. E.Kriek
  Geplaatst op 8 januari 2022 om 22:13 | Permalink

  Inhoudelijk antwoorden is wat anders dan woorden produceren.

  Formeel zou ik kunnen antwoorden met:
  ____________________________________________________

  ‘ verzekerden hebben wettelijk recht op noodzakelijke zorg, volgens artikel 11 van de Zorgverzekeringswet. Het uitstellen van noodzakelijke operaties in ziekenhuizen is strijdig met die wettelijke zorgplicht

  Medio 2020 werd al duidelijk dat de capaciteit van de Nederlandse intensive care (per 100.000 inwoners de laagste van Europa, als gevolg van het scherpe inkoopbeleid van de zorgverzekeraars) ontoereikend was om de gevolgen van de pandemie én noodzakelijke operaties tegelijk op te vangen. Daar is door zorgverzekeraars anderhalf jaar niets aan gedaan. Zij verzaken daarmee hun wettelijke plicht.

  uit berichten van ziekenhuizen blijkt dat zij voor 2022 opgezadeld worden met nieuwe kortingen

  Zorgverzekeraars houden forse voorzieningen aan om risico’s op te vangen. Dat risico ís er nu: de pandemie. Deze crisis leert ons dat zorgverzekeraars zelf nauwelijks risico lopen. Bij echte risico’s worden zij door de overheid gecompenseerd. Laten zij hun reserves nú inzetten om ervoor te zorgen dat patiënten die geen corona hebben, maar wél hulp moeten krijgen, direct worden geholpen. ‘
  __________________________________________________

  Informeel denk ik dat je een probleem hebt met aansluiting met je betalende achterban, en met je geloofwaardigheid als journalist.

  Informeel denk ik ook dat mevrouw Enzlin ook duikt.
  Comfortabel.

  Dat moet de overbelaste IC verpleegkundige overigens eens proberen.

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 8 januari 2022 om 22:21 | Permalink

  De ziekenhuizen worden niet ‘opgezadeld met nieuwe kortingen’, ze worden gehouden aan het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg (waarvoor ze ook hebben getekend).