Wankele basis

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

“Wij voelen ons niet serieus genomen in deze hele kwestie. We zijn het er niet mee eens dat het regionale karakter van het ziekenhuis verdwijnt.” Dit zegt huisarts Marjan Tenk in antwoord op de vraag waarom de huisartsen in het Waterweggebied het vertrouwen in het bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland hebben opgezegd. In de plannen van het ziekenhuis wordt de acute en complexe zorg, inclusief geboortezorg, geconcentreerd in Rotterdam en concentreert de Schiedamse locatie zich op planbare zorg.

Volgens Tenk zijn klinische kindergeneeskunde, geboortezorg en spoedzorg onderdeel van een basisziekenhuis, en misschien is die opvatting wel juist de kern van het probleem. Dit wás inderdaad ooit hoe alle ziekenhuizen in ons land eruit zagen, maar dat landschap is natuurlijk wel in het hele land ingrijpend aan het veranderen. Bestuurslid Karen Kruijthof van Franciscus Gasthuis & Vlietland had gelijk toen ze eerder dit jaar stelde dat op twee locaties een volledig systeem voor acute en complexe zorg overeind houden op den duur onbetaalbaar wordt. Bovendien zal het steeds moeilijker worden er gemotiveerde professionals aan te blijven binden, als de patiëntenaantallen te gering zijn om hen een uitdaging te bieden.

De verloskundigen in de regio lijken dit in tegenstelling tot de huisartsen wél te begrijpen. Zij lieten afgelopen vrijdag al in het AD weten begrip te hebben voor het standpunt van de huisartsen, maar toch te hebben besloten zich te richten op de integrale zorg en dus het overleg met de specialisten van het ziekenhuis te hebben opgepakt. Daarmee lijkt de strijd van de huisartsen een achterhoedegevecht te worden.

2 Reacties Reageer zelf

 1. Bas van Pelt
  Geplaatst op 4 juli 2016 om 23:15 | Permalink

  Ik vind het bijzonder dat ze vinden dat ze niet serieus genomen worden. Mijns inziens is dit geen beslissing waar zij enig zeggenschap in hebben.

  Het is een landelijke beweging die voortkomt uit een verdere specialisatie en vermindering van onnodige kosten.

  Zelfs als je het niet eens bent met de visie van het ziekenhuis, dan nog ben je geen speler in deze. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat de huisartsen uit eigen financiën het ziekenhuis in zijn huidige vorm gaan bekostigen.

  Het klinkt misschien flauw, maar wat ik er mee bedoel is dit: als je alleen aangeeft dat je iets wilt, maar je draagt er niet aan bij om het ook te realiseren, ben je niet serieus te nemen.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 5 juli 2016 om 11:47 | Permalink

  Grappig dat je refereert aan “uit eigen financiën het ziekenhuis in zijn huidige vorm gaan bekostigen”. In het interview op PopUpTv vraagt de interviewer of het denkbaar is dat er een nieuw ziekenhuis komt. Daar stapt Tenk snel overheen en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is geen reële optie. Wat de huisartsen wel kunnen doen, is de diagnostiek – een onderwerp dat op dit moment erg in beweging is – aan een andere partij gunnen en dus weghalen bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. De dreiging hiermee komt in het interview wel nadrukkelijk aan de orde.