Wankele basis

“Wij voelen ons niet serieus genomen in deze hele kwestie. We zijn het er niet mee eens dat het regionale karakter van het ziekenhuis verdwijnt.” Dit zegt huisarts Marjan Tenk in antwoord op de vraag waarom de huisartsen in het Waterweggebied het vertrouwen in het bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland hebben opgezegd. In de plannen van het ziekenhuis wordt de acute en complexe zorg, inclusief geboortezorg, geconcentreerd in Rotterdam en concentreert de Schiedamse locatie zich op planbare zorg.

Volgens Tenk zijn klinische kindergeneeskunde, geboortezorg en spoedzorg onderdeel van een basisziekenhuis, en misschien is die opvatting wel juist de kern van het probleem. Dit wás inderdaad ooit hoe alle ziekenhuizen in ons land eruit zagen, maar dat landschap is natuurlijk wel in het hele land ingrijpend aan het veranderen. Bestuurslid Karen Kruijthof van Franciscus Gasthuis & Vlietland had gelijk toen ze eerder dit jaar stelde dat op twee locaties een volledig systeem voor acute en complexe zorg overeind houden op den duur onbetaalbaar wordt. Bovendien zal het steeds moeilijker worden er gemotiveerde professionals aan te blijven binden, als de patiëntenaantallen te gering zijn om hen een uitdaging te bieden.

De verloskundigen in de regio lijken dit in tegenstelling tot de huisartsen wél te begrijpen. Zij lieten afgelopen vrijdag al in het AD weten begrip te hebben voor het standpunt van de huisartsen, maar toch te hebben besloten zich te richten op de integrale zorg en dus het overleg met de specialisten van het ziekenhuis te hebben opgepakt. Daarmee lijkt de strijd van de huisartsen een achterhoedegevecht te worden.

Delen