Wat is erger?

Als SP-Kamerlid Henk van Gerven Kamervragen wil stellen, moet hij wel zorgen dat hij de feiten kent. Van Gerven maakt zich zorgen over ‘het weglekken van winst uit de zorg’ door de gemeende verkoop van de afdeling oogheelkunde van Orbis Medisch Centrum aan investeringsmaatschappij Omale. Blijkbaar heeft hij niet in de gaten dat het hier niet om verkoop van een afdeling gaat, maar om een mogelijke joint venture tussen het ziekenhuis en de investeerder.

Zou Van Gerven weten dat zulke joint ventures al bestaan? Hetzelfde Omale is bijvoorbeeld een van de betrokken partijen bij Dialysecentrum Ravenstein dat begin vorige maand zijn deuren opende in de gelijknamige gemeente. De andere participanten in dit project zijn het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Ziekenhuis Bernhoven en de maatschappen interne geneeskunde van beide ziekenhuizen. Omale is ook betrokken bij Dialysekliniek Noord in Beilen, samen met het Scheper Ziekenhuis Emmen en de maatschap interne van dit ziekenhuis.

Zijn deze samenwerkingsverbanden geen probleem voor Van Gerven? Of worden ze dat ineens wel als hij op de hoogte wordt gesteld van het bestaan ervan? En heeft hij nagedacht over de vraag hoe slecht Orbis er financieel voor staat? Het ziekenhuis was al op een haar na failliet toen het zijn deuren opende, het slaagde er zelfs nauwelijks in om de financiering voor de bouw rond te krijgen. Maar nu het er dan eenmaal is, moet het wel zwarte cijfers blijven schrijven om toekomstbestendig te kunnen zijn. Participanten zoeken is een reële optie om dit te bewerkstelligen. Of is Van Gerven zo principieel dat hij ‘het weglekken van winst uit de zorg’ erger vindt dan ‘het weglekken van zorg’ door een faillissement?

Delen