Wat is uw horizon?

Dit zou een vraag kunnen zijn die uw vermogensadviseur u moet stellen bij het periodiek doornemen van uw financiële situatie of die u anders uzelf zou moeten stellen. Waarom is die vraag belangrijk? Eigenlijk omdat het antwoord niet zo vanzelfsprekend is als u misschien denkt.

Stel, u heeft flink wat vermogen bij elkaar verdiend of geërfd en u staat nog vol in het leven. Het vermogen is veel meer dan u nodig heeft voor vakanties, studies van uw kinderen, het opvangen van onverhoopte tegenvallers en het verder op orde brengen van uw pensioen. Als u het risico van beleggen aandurft en het bij uw persoonlijkheid past – u krijgt geen slapeloze nachten van een beurskrach – dan is het helemaal niet gek als u besluit om een deel van het vermogen dat ‘over’ is te beleggen.

Belegt u alleen met geld dat ‘over’ is nadat u voldoende buffers heeft aangelegd (bijvoorbeeld in de vorm van spaargeld of deposito’s), dan belegt u dus voor ‘nice to have’ zaken, zoals een wereldreis, een overwinterwoning of een klassieker om rally’s mee te rijden. Geen ramp als het er niet van komt, maar zoals gezegd ‘nice to have’. Als u er eens goed over nadenkt, verschuift er – Calvijn ten spijt – waarschijnlijk nog wat van de rubriek ‘nice to have’ naar de buffercategorie zodat het er zeker van komt.

Terug naar de horizon. Hoe langer uw surplus vermogen kan renderen, hoe meer risico u zou kunnen nemen (lees: meer aandelen en minder obligaties). De verwachting is dat meer risico op termijn een hoger gemiddeld rendement inhoudt en dat komt de ‘nice to have’ dingen ten goede. Normaal gesproken eindigt uw beleggingshorizon rond het midden van de periode waarin u het vermogen zou willen consumeren. Misschien is het onwaarschijnlijk dat u zelf al uw vermogen zult opmaken. En dan kunt u wat de beleggingshorizon betreft voor een deel dus gaan rekenen met de consumptieperiode van uw kinderen, kleinkinderen of een (ander) goed doel. Hoewel het niet zo vanzelfsprekend is, kan het dus zomaar prima in orde zijn als een echtpaar van in de tachtig een deel van hun vermogen voor 100 procent in aandelen belegt.

Disclaimer: deze informatie is niet bedoeld als aanbeveling tot het verrichten van bepaalde transacties. Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

Delen