Wat krijg ik voor dat geld
Het kostenonderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit naar de tarieven in de mondzorg loopt vertraging op. Veel mondzorgaanbieders, waaronder tandartsen, zijn niet open over de kosten en opbrengsten van hun praktijk, stelt de NZa.
Het is vervelend dat dit gebeurt, maar bijzonder verrassend is het niet. Beide beroepsverenigingen – NMT en ANT – hadden zich al op voorhand kritisch over het onderzoek uitgelaten. De NMT had er moeite mee dat de overheid de tarieven in de mondzorg regisseert terwijl 80 procent van die mondzorg privaat wordt gefinancierd door de patiënten. En de ANT vond het krom dat het onderzoek gerelateerd is aan het norminkomen van de tandarts, terwijl er tandartsen zijn van dertig (die nog moeten investeren in de praktijkopbouw) en tandartsen van boven de zestig. Hoe bepaal je dan of een individuele tandarts te veel verdient ten opzichte van het norminkomen? Verder stelde de ANT zich op het standpunt dat het onderzoek weggegooid geld was, omdat het geen relatie legt met de kwaliteit van de geleverde zorg.
De NPCF vond het onderzoek goed, omdat de patiënt recht heeft op transparantie. En de zorgverzekeraars willen die transparantie ook. Zij willen weten hoe de prijs en de kwaliteit van de zorg zich tot elkaar verhouden. Als ze dat inzichtelijk hebben, kunnen ze gaan differentiëren in de tarieven in de mondzorg, net zoals ze dat in de fysiotherapie al doen. Als patiënt zou ik dit laatste een goede ontwikkeling vinden en snap ik dus ook dat er een kostenonderzoek moest komen. Want als de kosten inzichtelijk zijn, ligt de vervolgvraag voor de hand: “En wat krijg ik dan voor dat geld?” De weg naar transparantie over kwaliteit ligt daarmee open.
4 reacties
Het stellen van een “norminkomen” is uiteraard ook een volmaakte fictie… en in strijd met Europees recht. Dat zorgkoepels verzuimen om naar het Europees Hof te gaan houdt deze fictie alleen maar in stand.
GK Mitrasing
3 december 2013 / 11:32Ik vraag mij af wanneer de onkosten van de zorgverzekeraar n’s helder beschreven word. Die cijfers die blijven ook onder de hoed tot dusver. Kort gezegd wat levert dit systeem ons op? tot dusver zie ik veel leed in de praktijk en weinig verandering. De wachtlijsten zijn er nog steeds met als belangrijkste kenmerk
We leven in tijden van recessie waar over elke euro word nagedacht voor het word uitgegeven.. maar waarom zo’n duur systeem? de overhead is zo langzamerhand niet te betalen. Alleen al reclame kosten zijn meer dan 500 miljoen. Bij elk “product”van de 4 grote zorgverzekeraars zit een dure directeur. Bij “de friesland”zit een directrice die meer dan 3 keer de balkenende norm verdiend… de kostenbesparing in de zorg blijft op die manier uit. De aandacht word steeds dmv fraude en weinig zeggende onderzoeken afgeleid van de echte “olifant in de porseleinkast”
Woudstra
3 december 2013 / 15:48Het is vreemd om dit bericht klakkeloos en voor waar over te nemen. Zo heeft een tandarts bij mij in de praktijk in augustus op 1 van de 60 vragen per ongeluk een leeg excel formulier geupload naar het systeem. Medio oktober kwam daar pas de terugkoppeling van. Deze inefficiëntie wordt geframed naar dat de tandarts niet open zou zijn. Ook worden getallen onrealistisch genoemd, dat zou betekenen dat de NZa al in haar hoofd had wat eruit zou moeten komen.
Daarnaast heeft een kostenonderzoek weinig te maken met transparantie voor de patient. Dat er meer transparantie over kwaliteit moet komen is evident, maar door al deze onderzoeken en het kwalijk benaderen van de tandartsen, is dit proces alleen maar moeilijker geworden.
Vaartjes
3 december 2013 / 17:21@Jan Willem: De opmerking over klakkeloos voor waar aannemen begrijp ik niet. Ik plaats tegenover de berichtgeving van NZa juist bewust de kritische kanttekeningen die ANT en NMT al eerder bij het onderzoek plaatsten. Maar waarom vind je eigenlijk dat het onderzoek en de framing van tandartsen het proces van inzicht bieden in de kwaliteit van mondzorg bemoeilijken? Ik zou juist denken dat het aantonen van de kwaliteit helpt om de discussie op een hoger plan te tillen.
Frank van Wijck
3 december 2013 / 18:28