Weg die muren!

Geïntegreerde eerstelijns samenwerking is mooi, multidisciplinair samenwerken in het ziekenhuis ook. Maar nog mooier is natuurlijk samenwerken over de muren heen. Het traumacentrum van VUmc heeft hiervoor de primeur voor de revalidatie van traumapatiënten, middels een project waarvoor wordt samengewerkt met Zilveren Kruis Achmea en Fysioroadmap.

De traumachirurg en de fysiotherapeut van het ziekenhuis stellen hierbij in een gecombineerd spreekuur de behandeldoelen voor de traumapatiënt. De fysiotherapeut die de patiënt thuis behandelt, spant zich in om voor het volgende polibezoek van de patiënt deze behandeldoelen te behalen en hij rapporteert hierover aan de traumachirurg en de fysiotherapeut van het ziekenhuis. Deze procedure herhaalt zich zo vaak als nodig is, om te zorgen dat de revalidatie zo efficiënt mogelijk verloopt. De patiënt herstelt sneller, de zorgkosten zijn lager.

Als je dit leest denk je onwillekeurig: ja natuurlijk, wat ontzettend logisch om het zo te doen. En niet alleen voor traumapatiënten, maar voor alle patiënten die na ontslag uit het ziekenhuis nog herstelzorg nodig hebben in het verlengde van de ziekenhuisbehandeling, of medicatie. Weg die muren dus, en weg de schotten in de financiering die met die muren samenhangen. Staat het volgende project al in de steigers?

Delen