Weg met de CQ-Index

We weten inmiddels dat Dianda Veldman per 1 september Wilna Wind opvolgt als directeur van patiëntenfederatie NPCF. “Het lijkt me prachtig om als bestuurder van de NPCF bij te dragen aan een gezondheidszorg waarbij de patiënt aan het stuur zit”, zei ze over haar nieuwe rol. Na bijna vijf jaar Wilna Wind, altijd nadrukkelijk aanwezig in het debat en altijd graag bereid om een flinke steen in de vijver te gooien, ben ik benieuwd naar de vraag hoe Veldman dit gaat doen.

Wilna Wind zelf nam liet vorige week nog even de gelegenheid te baat om ons te voorzien van een aardige uitsmijter. In een interview voor In voor zorg! over het inkoopkader voor de Wlz 2016 dat Zorgverzekeraars Nederland recent publiceerde, sprak ze de wens uit dat alle zorgverzekeraars hun eigen kwaliteitsnormen voor de verpleeghuiszorg én de CQ-index overboord gooien. “Gebruik nog alleen ZorgkaartNederland”, zei ze, “Dat scheelt veel bureaucratie en het is beter voor de cliënt”.

Wat mij betreft een rake stellingname. Maar wel een die om actie vraagt van ons allemaal. Als we willen dat ZorgkaartNederland de strandaard wordt – met andere worden: als we willen dat onze mening als patiënt of cliënt de standaard wordt voor de uitkomst van zorg – dan hebben we ook allemaal onze verantwoordelijkheid om ZorgkaartNederland te vullen. Zorg dat je mening telt.

Delen