WeKramen

De vraag die minister Edith Schippers ons voorlegde om met voorstellen te komen voor mogelijke bezuinigingen op het basispakket, heeft veel suggesties opgeleverd. Naar aanleiding hiervan houdt Zorginstituut Nederland een consultatieronde, waarin de partijen gehoord worden waarop die suggesties betrekking hebben. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen heeft hierin gezegd: de kraamzorg moet in de basisverzekering blijven en de eigen bijdrage die ervoor bestaat moet worden afgeschaft.

Is dit inderdaad nodig? In een reactie op Twitter lees ik dat de kraamzorg zó steunend is voor ouders in een kwetsbare periode in hun leven, dat ze niet zonder kunnen. Dit kan niemand betwisten. Maar moet deze zorg hierom ook volledig vanuit het basispakket vergoed worden? Het is zorg voor een afgebakende periode en de aanstaande ouders weten lang genoeg van tevoren dat ze die nodig gaan hebben. Ze kunnen er dus voor sparen. Bovendien kunnen ze in hun privésfeer ondersteuning regelen. In het verlengde van WeHelpen is zelfs een initiatief als WeKramen denkbaar, waarin jonge stellen elkaar de helpende hand bieden gedurende de kraamperiode. Dit kan kraamzorg niet vervangen, maar het beroep erop wel beperken.

Dat veel mensen juist kraamzorg noemen als een item dat uit het basispakket kan verdwijnen, is dus niet helemaal onbegrijpelijk. Er zijn alternatieven denkbaar met een redelijke grondslag.

Delen