Welingelichte kringen
De huisartsen in het Brabantse Gestel lichten hun patiënten goed voor. Een beetje té goed zelfs, volgens het Brabants Dagblad. Schrijven ze een patiënt geneesmiddelen voor, dan raden ze hem aan die af te halen bij apotheek Achter de Linden in het nieuwe gelijkmatige gezondheidscentrum. Wil de patiënt toch liever naar de al langer bestaande Kring-apotheek Gestel, dan moet hij dit apart aangeven, meldt de krant.
Is deze huisartsen ontgaan dat zij helemaal niets te zeggen hebben over het apotheekgedrag van hun patiënten? Iedere patiënt mag zelf weten bij welke apotheek hij zijn geneesmiddelen afhaalt. Natuurlijk hebben huisartsen het recht om tegen een patiënt hun voorkeur uit te spreken als die vraagt naar welke apotheek hij het best kan gaan. En ze kunnen die voorkeur verduidelijken door er bijvoorbeeld bij te vertellen dat ze met die ene apotheek een goed gestroomlijnd farmacotherapeutisch overleg hebben. Maar als ze de patiënt alleen ruimte geven naar een andere apotheek te gaan als die zelf aangeeft dit te willen, gaan ze een grens over. Apotheker A.N.H. Jansen plaatst hier op www.farmaactueel.nl een bijzonder kritische kanttekening bij: “Follow the money. Wie betaalt de huur van die artsen? Welk financieel belang hebben die artsen bij hun default keuze?” Interessante vragen inderdaad.
7 reacties
Ook (zelfs) huisartsen zijn mensen met alle bekende en mogelijke eigenschappen. Bepaalde eigenschappen worden door marktwerking versterkt. De neiging tot verwijzing hoort daar bij. Wie zich daar druk over maakt, lijkt op die bekende Spaanse edelman. Daarbij vraag ik me wel af of onze rijksoverheid op een verzameling windmolens lijkt.
hans hof
13 januari 2015 / 10:12Het is zeker discutabel. Maar je zou meer van de plaatselijke situatie moeten weten. Het belang van FTO (Farmaco Therapeutisch Overleg) is groeiende. Dat vereist wel onderling vertrouwen, grote inzet en goede samenwerking apothekerhuisarts. Hoe staat het daarmee?
Lees desgewenst hoe het mis kan gaan in mijn bijdrage op Blendle (wel achter betaalmuur), met name het laatste gedeelte over polyfarmacie in een huisartsenpraktijk:
https://blendle.com/i/tpo-magazine/heel-nederland-kantelt/bnl-tpomagazine-20150112-73235
Jan Taco teGussinklo
13 januari 2015 / 11:29Dit is toch ook precies wat een ZV als VGZ wil: dat huisartsen sturen naar andere partijen waar de ZV een contract mee heeft en waar de huisartsen dan voor beloond worden. Wen er maar aan FvW.
Alberts
13 januari 2015 / 12:40Als de automatische doorverwijzing naar de ene apotheek (ten koste van de andere) zijn basis vindt in goede inhoudelijke samenwerking tussen huisarts en apotheker, is daar weinig mis mee. Maar dan nog is het in ieder geval netjes om even aan de patiënt te vragen of hij met deze handelwijze instemt, of mogelijk zelf een bepaalde voorkeur heeft.
Frank van Wijck
13 januari 2015 / 15:32Als er enige financiële prikkel ten grondslag ligt aan het verwijsgedrag is er sprake van gedwongen winkelnering en kan de mededingingsautoriteit een (hoge) boete opleggen. Probleem zit hem vaak in de eerste bewijslast om de Autoriteit tot actie te bewegen. Komt die actie er dan komen de financiele construties ook wel boven water.
Dit soort constructies komt veel voor, zo wordt in vrijwel elk ziekenhuis de politheek sterk gepromoot. In de praktijk wordt ook vaak het recept ongevraagd naar de politheek gestuurd en moet de patient het briefje daar dan maar gaan halen als hij “zo nodig ergens anders de spullen wil halen” Het zijn dus niet alleen huisartsen die op deze manier handelen.
Als de belangen van arts en apotheek te zeer parallel gaan lopen (bv omdat de arts een deel van de apotheek bezit) is dat niet altijd in het belang van de patient. Om exact deze reden zijn beide beroepen lang geleden uit elkaar gehaald.
Jaap Uithof
14 januari 2015 / 16:00Tjonge jonge wel een knap staaltje onderzoeksjournalistiek van BD en FvW. Een Brabants durp waar het helemaal uit de klauwen loopt…
Is er nou echt niks spannenders te schrijven over de zorg?
Coen Reijkers
14 januari 2015 / 18:16Er was vroeger zelfs een apotheek in Boxmeer waar alle actieve artsen middels hun respectievelijke echtgenotes aandeelhouder waren van de nieuw opgerichte apotheek, er werd actief gestuurd, daar zijn vragen over gesteld tot in de tweede kamer en daarna heeft de zittende apotheker voor een prikje die apotheek in de schoot geworpen gekregen.
Echter, afspraakjes tussen pot en pint zijn er nu eenmaal altijd geweest en zullen er ook altijd zijn. De zorgverzekeraars beseffen dat nu ook jammer genoeg en handelen conform deze wetenschap.
Jaak Gerits
15 januari 2015 / 09:17