Wensenlijstje

Januari. De maand waarin velen niet alleen vooruit, maar ook ‘even’ terugkijken. Vandaag gaan mijn gedachten zelfs terug naar januari 1988. Het moment waarop ik bijna klaar was met mijn opleiding tot verpleegkundige en bijna de ‘speld’ kreeg, die ik sindsdien altijd in het bijbehorende doosje bewaard heb.

Omdat het een zogeheten inservice-opleiding betrof, had ik in januari 1988 al bijna drie jaar werkervaring in de kliniek waar ik in maart 1985 begon aan de B-opleiding die opleidde tot psychiatrisch verpleegkundige. Een beroep dat bij mij paste en dat ik als gediplomeerde met veel passie uitoefende tot ik in 1997 de overstap maakte naar de journalistiek.

Ook het journalistieke vak past me en ik koester het feit dat ik twee ‘liefdes’ met elkaar kan combineren. Toch zit het me soms niet lekker dat ik de gezondheidszorg verlaten heb. Als ik zie hoe lastig het is voor patiënten, cliënten, bewoners én oud-collega’s om de juiste zorg en/of behandeling op het goede moment te ontvangen dan wel te leveren, denk ik weleens dat ik eigenlijk terug zou moeten gaan. Een paar extra handjes aan het bed (in de ggz vaak een stoel en met ‘de handjes’ op de rug) is vast welkom. En een beetje extra stuwkracht in het aanjagen van noodzakelijke veranderingen waarschijnlijk ook.

‘Ik koester het feit dat ik twee ‘liefdes’ met elkaar kan combineren’

Voorlopig zal deze oud-verpleegkundige zich echter richten op het helpen verbeteren via de redactie van Arts en Auto. Lees in dat verband de pagina’s in dit nummer over het initiatief van VvAA en anderen als het gaat om het schrappen van overbodige regels uit de zorgbureaucratie. We weten dat u er collectief naar verlangt meer tijd te hebben voor uw patiënten. Meer tijd voor de primaire taken, die bij uw deskundigheid horen en die u passen als een lekkere jas.

Ik wens u en allen die van uw zorg en/of behandeling afhankelijk zijn dan ook toe, dat 2018 het jaar wordt waarin het met alle betrokken partijen lukt meer tijd te creëren voor de werkelijk belangrijke taken in uw werk. Taken die vaak samenvallen met de werkelijk belangrijke ‘zaken’ in ieders leven. Niet voor niets staat boven aan bijna ieder wensenlijstje het woord ‘gezondheid’.

 

Delen