Werk aan de winkel
“Verbeter de wereld en begint bij uzelf”, hield onderzoeker Tijn Kool van IQ healthcare zorgverleners, bestuurders, financiers en beleidmakers in de zorg voor, ruim een jaar geleden alweer. Hij deed dit in een blog op Qruxx over een toen door JAMA International Medicine gepubliceerd overzicht over overdiagnostiek en overbehandeling in de zorg.
Het was aan dovemansoren gericht, lezen we in het gezamenlijke adviesrapport van de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorginstituut Nederland Samenwerken aan passende zorg: de toekomst is nú dat ze eind vorige week aanboden aan minister Tamara van Ark (VWS). Zorgaanbieders zouden alleen zorg moeten bieden die bijdraagt aan het functioneren en de kwaliteit van leven van mensen. De ondertitel: Actieplan voor het behoud van goede en toegankelijke gezondheidszorg maakt ondubbelzinnig duidelijk dat dit niet het geval is.
De meest gelezen social mediareactie is: waarom komen NZa en ZiNl hier nu pas mee? We weten toch al langer dat gespecialiseerde zorg wordt ingezet waar eerstelijns zorg volstaat? Dat in de gespecialiseerde ggz mensen op de wachtlijst staan omdat daar ook patiënten met een lichte zorgvraag naartoe worden verwezen. Dat veel minder dan mogelijk is, gebruik wordt gemaakt van digitale mogelijkheden om zorg te bieden. En dat preventie, leefstijl en een gezonde leefomgeving veel zorg kunnen voorkomen.
Inderdaad, we weten dat allemaal al langer. Maar het is logisch dat de tijd is genomen om te bezien of dat samenwerken aan passende zorg spontaan, vanuit het veld tot stand zou komen. Nu dit zo duidelijk niet of in ieder geval vergaand onvoldoende het geval is, en dat onoverkomelijke problemen op de loer liggen als het niet gebeurt, is het echter ook logisch dat de NZa en ZiNl een niet mis te verstane call to action afgeven.