Wie de jeugd heeft…

Het is zeker waar dat eHealth-instrumenten mensen op een leuke en effectieve manier kunnen stimuleren om met hun gezondheid bezig te zijn. Dus is het waardevol dat tijdens het Health Valley Event veertien publieke en private organisaties de health deal Stimulering gezondheid door persoonlijke preventie via eHealth hebben ondertekend, waarmee ze aangeven zich te gaan inzetten om eHealth instrumenten voor persoonlijke preventie mogelijk te maken. De ambitie is dat hiermee in 2020 10 procent van de Nederlanders eHealth heeft gebruikt.

Die ambitie is te bescheiden, maar dat die niet groter kan zijn, heeft alles te maken met het feit dat één belangrijke partij ontbreekt. Tot de ondertekenaars van de health deal behoren wel de ministeries van VWS en van Economische Zaken, maar waar is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap?

Verbeter de wereld, begin op school

Als het gebruik van eHealth de normaalste zaak van de wereld moet worden, waarom het er dan niet met de paplepel in gieten door te beginnen bij de jeugd? Kinderen krijgen computeronderwijs en biologieles, combineer die twee dan. Gebruik medische apps om kinderen de werking van het menselijk lichaam te leren kennen en de goede en slechte invloed daarop van leefstijl. Ze leren dan spelenderwijs welke rol ze zelf kunnen spelen in hun eigen gezondheid. En als ze die kennis op een enthousiaste manier krijgen aangeboden, zullen ze er ook thuis over vertellen en zo hun ouders aan het denken zetten. Verbeter de wereld, begin op school.

Delen