Wie het kleine niet eert

Zestig procent van de Nederlanders heeft een smartphone en de helft daarvan gebruikt die om informatie te zoeken over gezondheidszorg. Een doelgroep van 4,8 miljoen mensen maar liefst, wat wil je nog meer? En toch hebben slechts acht ziekenhuizen tot nu toe de moeite genomen om hun website toegankelijk te maken voor gebruik op een mobiele telefoon.

Mooi onderzoek van SEH-arts Michiel Tebbes van het Deventer Ziekenhuis. In zijn blog op www.digitalezorggids.nl doet Tebbes zelf naar aanleiding van zijn bevindingen deze oproep aan de ziekenhuizen: “4,8 miljoen mensen zijn u aan het zoeken op hun telefoon. Waar bent u.” Maar op die acht na die het wél goed voor elkaar hebben, geven de ziekenhuizen dus niet thuis. Blijkbaar zitten zij nog steeds gevangen in de gedachte dat mensen uitsluitend thuis voor de computer gaan zitten als ze iets over het ziekenhuis willen weten. Misschien denken ze zelfs wel dat mensen helemaal geen ziekenhuisinformatie opzoeken, maar gewoon braaf vertrouwen op de doorverwijzing door hun huisarts als een ziekenhuisopname nodig is.

Toch zit de wereld tegenwoordig echt anders in elkaar dan de meeste ziekenhuizen blijkbaar denken. De tijd dat mensen die patiënt werden ineens willoze slachtoffers werden, ligt achter ons. De tijd dat ze na de diagnose door de huisarts thuis braaf www.naamvanhetziekenhuis.nl intoetsten om het adres op te zoeken van het ziekenhuis waarnaar ze werden doorverwezen eveneens. Welkom in de nieuwe wereld beste ziekenhuizen. Cursusje 21ste eeuw misschien?

Delen