Wie kaatst…

In principe heeft Hans Kerkkamp (bestuurder Atrium MC) gelijk. Hij stelt dat bij wet geregeld moet worden dat visitaties van wetenschappelijke verenigingen gedeeld worden met de raad van bestuur van het ziekenhuis waar de visitatie gehouden is.  Zijn argument is valide: het maakt het voor bestuurders eenvoudiger een disfunctionerend medisch specialist aan te pakken. Hij had er nog een ander argument aan kunnen toevoegen. Vanaf 2015 declareert het ziekenhuis een all-in rekening bij de zorgverzekeraar. En omdat daarin het tarief van de medisch specialist is meegenomen, is verdedigbaar dat het bestuur dan ook inzicht wil in de vraag hoe goed die specialist functioneert en of het ziekenhuis dus wel waar krijgt voor zijn geld.

In dit laatste ligt echter een probleem besloten: niet alleen de bestuurder zal dit willen weten, maar ook de zorgverzekeraar die de rekening betaalt. Het is de medisch specialisten ongetwijfeld een fikse brug te ver om hun individueel functioneren bloot te leggen bij de zorgverzekeraar. Maar laten we wel wezen: er schuilt een zekere mate van redelijkheid in. Wie betaalt, heeft recht om de kwaliteit van zijn aankoop te kennen.

Maar aan het verhaal zit ook nog een andere kant. Wie kaatst kan de bal verwachten. Bestuurders kunnen ook falen. En medisch specialisten hebben dus een punt als ze reageren met de boodschap: ‘Okee bestuurder, maar dan jij ook. Gelijk oversteken’. Die vraag zal Kerkkamp ongetwijfeld krijgen. En dan ben ik benieuwd wat zijn antwoord is.

Delen