Wie wil?

De vraag of Hugo de Jonge in het volgende kabinet terugkeert als minister houdt de laatste paar dagen de gemoederen op social media flink bezig. Directe aanleiding is het bericht van het EenVandaag Opiniepanel hierover.

Sommige Twitterreacties zijn niet voor herhaling vatbaar, maar uit de peiling waarover EenVandaag berichtte komt een genuanceerder beeld naar voren. Voor 37 procent van de kiezers is De Jonge acceptabel als minister in een nieuw kabinet. En onder de coalitiekiezers zijn de percentages beduidend hoger: VVD 81 procent, CDA 87 procent, ChristenUnie 57 procent en D66 45 procent.

Daarmee is nog niet de vraag beantwoord op welke post De Jonge dan zou kunnen terugkomen, want dat hoeft natuurlijk niet het ministerie van VWS te zijn. ‘De vraag is vooral welke ministerspost De Jonge aangeboden krijgt’, stelt EenVandaag. Die vraag liet hij een half jaar geleden zelf nadrukkelijk open toen hem werd gevraagd of hij wilde terugkeren in het nieuwe kabinet. Dat doet hij nu nog steeds en zo hoort het ook.

‘Wie zou de post op VWS van Hugo de Jonge willen overnemen?’

Maar er is ook nog een andere vraag: wie zou de post op VWS van hem willen overnemen? Zeker sinds hij het stempel van coronaminister opgeplakt heeft gekregen, is het een post waarvan je beslist kunt zeggen: It’s a dirty job but someone’s got to do it. Het is zonder twijfel de minst te benijden van alle ministersposten op dit moment. Kritiek krijgt De Jonge meer dan genoeg over zich heen tijdens Kamerdebatten. Maar Kamerleden die zeggen ‘Laat mij maar’ horen we nog niet echt. Alleen een paar mensen van buiten de politiek. Maar die zijn dan weer van een niet-coalitiepartij.

Delen