Wiegel heeft gelijk

Leuke discussies op zorgvisie.nl en skipr.nl naar aanleiding van de boodschap van Hans Wiegel (Zorgverzekeraars Nederland), afgelopen zaterdag in het Algemeen Dagblad. Wiegel zei daar dat Nederland best toe kan met wat minder ziekenhuizen. De ene reactie komt grofweg neer op ‘Die Wiegel is gek’, terwijl de andere getuigt van zijn gelijk. Meestal ligt de waarheid in het midden, maar in dit geval is dat niet zo.Wiegel heeft natuurlijk volkomen gelijk en twee andere nieuwsberichten staven dat.

In de eerste plaats is er het bericht over het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, het ziekenhuis dat net door dezelfde krant is uitgeroepen tot beste van Nederland. In een interview zegt bestuursvoorzitter Henk Gerla dat een minder breed zorgpalet beter is voor de patiënt.

Het tweede bericht komt van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Die komt binnenkort met een nieuwe set kwaliteitsnormen voor hoog risico, laag volume ingrepen. De boodschap van de NVvH laat aan duidelijkheid niets te wensen over: patiënten kunnen binnenkort in minder ziekenhuizen terecht voor ingewikkelde ingrepen.

Wat gebeurt er met ziekenhuizen waar het palet aan medisch-specialistische verrichtingen versmald wordt naar minder complexe zorg? Die worden minder interessant voor de medisch specialisten, omdat daar minder uitdagend werk te vinden is. En op een gegeven moment verdwijnen ze dan langzaam van de landkaart. Dat kan ook als meer zorg vanuit de eerste lijn wordt geboden, en het is bepaald geen slechte ontwikkeling.

En ook helemaal geen nieuw thema trouwens. Binnen het ministerie van VWS werd tien jaar geleden al gefluisterd dat het aantal ziekenhuizen in ons land veel te hoog was. En als de ambtenaren dan met elkaar speculeerden over de vraag hoeveel er moesten overblijven, dan werden ze het over dat getal altijd wel eens: een stuk of vijftig.

Delen