Wijnbars – het nieuwe uitgaan

Een jaar of vijf geleden waren er maar een paar, nu zijn ze in het hele land te vinden en het plafond lijkt nog lang niet bereikt. Wat maakt de wijnbar zo aantrekkelijk?

Tekst: Han Sjakes

Ze hebben veel met elkaar gemeen, tegelijkertijd verschilt de invulling ervan nogal, vindt Sharon Lokhorst, hoofdredacteur van magazine WineLife en juryvoorzitter van de jaarlijkse Wine bar of the Year-verkiezing. “Het is een diffuus begrip geworden. Het is niet altijd wat de consument verwacht: een horecazaak met wijn en een kleine kaart met hapjes. Soms is het een restaurant met een kleine wijnbar erbij, soms een wijnbar met een fantastische keuken, waardoor het eerder een wijnrestaurant kan worden genoemd. In andere zaken kun je alleen wijnproeven door met een kaart zelf wijn te tappen uit dispensers, zoals sinds kort bij Rayleigh & Ramsay in Amsterdam. Andere bars schenken maar één soort wijn, bijvoorbeeld ‘natuurwijn’, of ze zijn een outlet van een bepaald wijnmerk, zoals Wijnlokaal 073 in Den Bosch waar vooral wijn van het Chileense huis Cono Sur wordt geschonken.”

“Wijnbars zijn er in alle soorten en maten”, weet ook Laura Lemmers van WijnSpijs.nl, organisator van wijs-spijswandelingen in inmiddels 50 steden. “De restaurants en wijnbars die aan onze wandelroutes meedoen, werken meestal met verschillende leveranciers. Zij schenken veel wijn per glas en zijn bedreven in het combineren van wijn en spijs.”

Wijnbars en wijnrestaurants vallen goed in de smaak bij de nieuwe generatie wijnliefhebbers, dat maken de sterke toename van wijnbars en het succes van de wijn-spijswandelingen wel duidelijk. Volgens Harriet Verhoeven, eigenaar van pr-bureau Pitch, bedenker van de wijnbar-verkiezing en oprichter van de website wine-bars.nl, passen de nieuwe wijnbars bij het huidige tijdsbeeld. “Mensen willen ongedwongen samenkomen, zonder al te veel poespas. Wijnbars bieden veel keuze en lekkere hapjes om te delen.”

Sharon vult aan: “Het is een beetje ‘het nieuwe uitgaan’. Informeel, niet te lang tafelen, kleine hapjes, goede wijn, nieuwe dingen ontdekken. En laten we eerlijk zijn: in het café is de wijn toch vaak gewoon écht slecht?”

Top 8 Nederlandse Wijnbars *

Bouzy Wine & Food

De enthousiaste jonge eigenaren wonnen de titel ‘Wine bar of the Year 2015’. “Heel relaxed en laagdrempelig”, weet Nathalie Muti van WijnSpijs.nl. “Er komt veel jong publiek en shared dining is hier de restaurantformule.” Direct om de hoek op de Mauritskade zit Bistro Vertus van dezelfde eigenaren, met terras in de avondzon.
Denneweg 83, Den Haag  bouzywineandfood.nl 

Het Eigendom

Bijna een ‘oudgediende’ met zijn startdatum in 2011. Al zeven jaar een betrouwbaar adres, gevestigd in een historisch pand uit de jaren veertig in de gezelligste uitgaansstraat van de stad. “Grootstedelijke sfeer, je voelt je er in New York”, zegt Sharon. “Twee verdiepingen, tevens restaurant, altijd superdruk en levendig.”
Witte de Withstraat 45B, Rotterdam heteigendom.nl

Mr. Mofongo

Restaurant, cocktailbar, wijnbar en culi- warenhuis. Onder andere. Elke ruimte in het hoge monumentale gebouw biedt een andere beleving. Zo haalt een robotarm de avontuurlijke wijnen uit het rek. “Een waanzinnig concept”, noemt Sharon het. “Een culinaire belevenis, waarvan de wijnbar slechts een onderdeel is.”
Oude Boteringestraat 26, Groningen mofongo.nl

Pinot

Wijnparadijs in hartje Breda. ’s Avonds vooral wijnrestaurant, met ’s zomers een relaxt loungeterras. De wijnkaart kreeg internationale erkenning van magazine Wine Spectator. “Maar het is er absoluut niet stijf”, vindt Nathalie Muti van WijnSpijs.nl. “Je voelt je er thuis. Vlotte jongens in de bediening, sommeliers met passie en kennis.”
Grote Markt 46, Breda wijnbarpinot.nl

Shiraz

Wim Wiersma (bekend van Wijncafé Lefebvre in Utrecht, óók een goed adres) opende deze warm ingerichte zaak vlak bij het Leidseplein nog maar kortgeleden. Zijn vriendin zorgt voor topgerechtjes en next door is een winkel waar alle wijn te koop is. En dat zijn bepaald niet alleen wijnen van de druif syrah/shiraz.
Lijnbaansgracht 267-HS, Amsterdam shirazamsterdam.nl

Vindom

Een parel in het verre oosten. “In de regio hadden we al Sandpoort (Deventer) en Zafvino (Arnhem), maar we moeten ook zeker naar Vindom”, aldus Harriet. Sharon: “Klein, intiem en hartverwarmend. De eigenaar is een bevlogen duizendpoot. Op de kaart heerlijke huisgemaakte smeersels, goede kazen en charcuterie.”
St. Plechelmusplein 14-16, Oldenzaal vindom.nl

VinVin

‘Wine bar of the Year 2016’. Kijk op het ‘Coravin-bord’ voor de exclusieve topwijnen die per glas worden geschonken. “Bedrijfsleider Julian Cleton (sinds 2013) is een bevlogen jongen”, weet Sharon. “Hij haalt een deel van de wijn zelf uit het buitenland. Kleine zaak, met een barretje, intieme zithoekjes en lokale hapjes op niveau.”
Predikherenstraat 19, Utrecht wijnbarvinvin.nl

Wijn bij Stijn

“De absolute top in wijnbeleving”, aldus de jury over de ‘Wine bar of the Year 2017’. Dankzij het geavanceerde schenksysteem Coravin worden ook exclusieve wijnen per glas geschonken. “Stijn Kuijpers is een leuke kerel”, vindt Laura. “En hij weet waarover hij praat. Die persoonlijke aandacht vind ik heel plezierig.”
Kruisstraat 35, Den Bosch wijnbijstijn.nl

* In willekeurige volgorde en tot stand gekomen op basis van ervaringen van Han Sjakes en de geïnterviewden

Delen