Borrelen bij de BBQ

culinair / tips van wijnjournalist Han Sjakes

Wie graag barbecuet, weet dat de keuze voor drankjes vanwege de diversiteit van wat er op het rooster ligt, vaak verre van eenvoudig is. Wijnjournalist Han Sjakes zette wat tips op papier.

De vraag ‘wat te drinken bij de barbecue?’ vraagt om een wedervraag: wat doen we óp de barbecue? Vaak gaat er van alles en nog wat op het vuur, dat niet is opgestookt om per persoon één biefstuk en twee gepofte aardappelen te bereiden. Enige variatie in snacks en gerechtjes is onderdeel van de pret. Keuze genoeg: steak, worstjes, kippenvleugels, lamskoteletjes, hamburgers, te grillen vis, in aluminiumfolie te garen vis, maiskolven, fruit, garnalenspiesjes, groentespiesjes, groente-vleesspiesjes, paddenstoelenspiesjes, spiesjes met marshmallows…

In de meeste gevallen is het min of meer rechtstreekse contact van de etenswaren met de krachtige warmtebron bepalend voor het smaakprofiel en daarmee voor de keuze van een bijpassende wijn of ander drankje. De intensiteit van de smaak van vooral vis en vlees neemt op de grill meer toe dan op het keukenfornuis, gas of elektrisch. Ook zorgt het directe contact met de hete lucht van de gloeiende houtskool via grill of metalen plaat voor een knapperige korst. Dit maakt de structuur en het mondgevoel van met name vlees en vis strakker. Ook stevige groente krijgt er een krokant korstje van.

Roosteren op een gasbarbecue geeft nagenoeg hetzelfde resultaat, alleen ontbreekt daarbij de geur van de brandende kolen of houtblokken. Veel liefhebbers van het ‘echte’ kampvuur op tuin­formaat waarderen niet alleen het aroma dat dit toevoegt tijdens het bakken en braden, meer nog beschouwen zij de kunst van het opstoken van een goed gloeiende warmtebron zonder rookoverlast als de authentieke barbecue­beleving.

Zowel de smaakintensiteit als de knapperigheid spelen een rol bij de selectie van de wijn of andere dranken. Echter de diversiteit aan snacks die via de grill op het bord belanden, maakt de keuze voor bijpassend vloeibaar gezelschap niet eenvoudig. Daarbij maken de eventuele sauzen, vooral de bekende knijpflessen krachtige, pittige en zoete barbecuesauzen van de supermarkt, het er niet makkelijker op.

Barbecueën kan bovendien lang duren. Varia­tie in het aanbod van dranken is daarom bij uitgebreide barbecuesessies misschien het beste advies. Goed gekoeld (bron)water en (alcoholvrij) pils is sowieso een goede service, al was het maar om tussen de gangen door de smaakpapillen te neutraliseren.

Rood, wit, rosé, bier

Smaak- en tanninerijke, houtgerijpte rode wijnen zijn de beste keuze bij gegrild rood vlees. Denk aan Ribera del Duero en Rioja Reserva (lamskoteletjes!), kruidige Zuid-Franse wijnen (Côtes du Rhone, Languedoc, Roussillon), wijn van cabernet sauvignon of syrah (shiraz) uit de nieuwe wereld, kruidige Zuid-Afrikaanse pinotage en niet te vergeten Argentijnse malbec. Portugees rood is ook een goede optie, denk aan (blends van) aragonez (tempranillo), trincadeira en touriga nacional. Italiaans: primitivo, nero d’avola en de wijnen Salice Salentino en Valpolicella Ripasso. Amarone, de grote broer van de laatstgenoemde wijn, zou ik weleens willen proberen bij een stevig gegrild stuk vlees met een van die heftige bbq-sauzen Amerikaanse stijl.

In de categorie wit heeft chardonnay de beste papieren

In de categorie wit heeft chardonnay de beste papieren. Romige, ronde, boterige of ’vettige’ en vooral niet te chique chardonnay uit de Nieuwe Wereld weet wel raad met gegrilde kip, varkensvlees, garnalen en vis. Evenals ronde en smaakrijke Zuid-Franse witte wijn (vaak blends) van viognier, roussanne, marsanne, grenache blanc en vermentino. Stevige ronde witte wijnen zijn er volop. Probeer deze druiven: fiano (Italië), fernão pires (Portugal), godello (Spanje) en grüner veltliner (Oostenrijk). Rosé tot slot, gaat meestal prima bij zowel gegrilde als gestoomde vis en garnalen.

Speciaalbieren kunnen ook heel lekker zijn bij vooral vlees. Volgens bierkenners gaan in het bijzonder IPA’s (Indian Pale Ale) goed bij hamburgers en ander gegrild rood of wit vlees – voor wie de kruidige hopbitters van dit biertype kunnen waarderen. IPA zou de grill- en rooksmaak accentueren en tevens geen problemen hebben met de Amerikaanse barbecuesauzen.

Aperol Spritz alcoholvrij

Aperol Spritz is al enkele jaren een van de meest gedronken mixdranken. Met 11 procent alcohol is Aperol de lichtere versie van Campari (28 procent). De mix is kinderlijk eenvoudig: Aperol, Prosecco en sprankelend soda­water in een verhouding 2:3:1. De meeste recepten voor alcohol­vrije Aperol Spritz vervangen Aperol door de licht bitter-kruidige frisdrank Crodino of door alcoholvrije bitters van merken als Lyre’s, Monin, Martini en Palermo.

Het onderstaande (Amerikaanse) recept sprak me het meeste aan. Ik maakte deze mocktail met Crodino en was aangenaam verrast. Erg lekker en verfrissend!

  • 3 delen sinaasappelsap
  • 2 delen alcoholvrije bitter (of Crodino)
  • 1 deel tonic
  • IJsblokjes
  • Partje sinaasappel of limoen als decoratie

Delen