Illustratief

Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, was ondubbelzinnig duidelijk in zijn commentaar eerder deze week: ‘De e-nurse is een uitkomst, pas het zorgstelsel daarop aan’.

Het is zijn beschouwing op het eerdere artikel over het digitale platform Zorg bij jou van de Santeon ziekenhuizen, waarmee patiënten met behulp van een app vanuit huis contact over hun gezondheidsklachten kunnen hebben met een e-nurse. In een Linkedin-post schreef Maurice van den Bosch, tot voor kort voorzitter van Santeon: ‘Binnen enkele jaren moet het uitgroeien tot een netwerk voor de hele zorgsector: van ziekenhuizen en huisartsen tot aan verpleeghuizen’. Het zit er ook wel in dat dit gaat gebeuren. In de vele reacties op zijn bericht is weliswaar wat kritiek te bespeuren, maar veruit de meeste zijn toch (vaak bijzonder) positief.

‘Het stelsel zit ongelofelijk complex in elkaar en zit zichzelf op veel punten ook danig in de weg’

In zijn commentaar snijdt Klok echter wel een punt van kritiek aan dat hout snijdt, namelijk dat maar liefst 85 miljoen euro subsidie nodig was om dit project van de grond te krijgen. ‘Je zou verwachten dat een dergelijke efficiëntieslag geld oplevert en dat ziekenhuizen dus al voldoende financiële prikkels hebben om hun zorg slimmer en beter in te richten. Dat het huidige zorgstelsel daar niet in voorziet, is reden tot zorg’, stelt hij.

Daar heeft hij wel heel erg gelijk in natuurlijk. Het stelsel zit ongelofelijk complex in elkaar en zit zichzelf op veel punten ook danig in de weg. Dat in het kader van het Integraal Zorgakkoord transitiemiddelen ter beschikking moeten worden gesteld om innovatie in het zorgaanbod mogelijk te maken, illustreert dit.

Delen