Aan tafel

Samen eten wordt éxtra memorabel aan een feestelijk gedekte tafel. Ziekenhuisapotheker in opleiding Nicky Cornelissen startte twee jaar geleden, samen met een vriendin, Mr. & Mrs. Napkin. Hun ‘specialisatie’: het tot in de puntjes stylen van tafels. Speciaal voor Arts en Auto geeft de aios een aantal styling- en serveertips voor de decembermaand.

Beeld Mr. & Mrs. Napkin/Emilie de Mooij | Beelden: Mr. & Mrs. Napkin/Emilie de Mooij

Een van de twee creatieve breinen achter Mr. & Mrs. Napkin is aios ziekenhuisfarmacie Nicky Cornelissen (28). “Begin 2020 had ik door de lockdown opeens tijd om nóg meer werk te maken van mijn passie voor koken, recepten ontwikkelen en de styling van tafels. Toen ik voor iemand voor een diner een keer een thematische apothekerstafel had gemaakt, kreeg ik van diverse kanten te horen ‘daar moet je méér mee doen!’.“

In haar eveneens creatieve vriendin Emilie Mooij vindt Cornelissen datzelfde jaar al snel een perfecte compagnon om een en ander verder uit te bouwen: Mr. & Mrs. Napkin is geboren.

Iedere maand heeft het duo wel een paar grote opdrachten. “We doen eigenlijk amper aan acquisitie, men vindt ons vooral via social media. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een kersttafel aangekleed voor het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat vanachter onze tafel een kerstboodschap uitsprak. Een directiesecretaresse had ons werk op instagram gezien en contact gezocht.”

Het eind van het jaar is ook nu weer een drukke tijd voor het duo. “Vorig jaar hebben we met de verkoop van ons digitale kerstinspiratiemagazine, met daarin stylingtips en enkele lekkere, niet al te tijdrovende recepten, ruim drieduizend euro opgehaald voor de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes en de Voedselbank Utrecht. Dat geeft ontzettend veel voldoening. Dus ook dit jaar is ons digitale kerstmagazine weer te koop. We hopen ook nu weer op een mooie opbrengst voor een goed doel.”

Bloemetje

Een tafel is pas áf wanneer er ook groen op staat. Een groot bloemstuk is een pronkstuk, maar ook vaak een sta-in-de-weg. “Ideaal zijn verschillende kleine vaasjes. Niet alleen maakt het een tafel wat speelser, ze zijn ook praktisch, want je schuift ze gemakkelijker opzij dan een groot bloemstuk. En dankzij het kleine halsje volstaat één bloem vaak al.”

Laagjes-effect

“Een rijk gedekte tafel waarbij gewerkt wordt met laagjes, dus een onderbord, dinerbord, klein bordje enzovoorts, zorgt direct voor een heel feestelijk effect. En gasten voelen zich meteen welkom wanneer er veel werk is gemaakt van een tafel.”

Meten

Nicky Cornelissen noemt het de beste tip die ze zelf ooit kreeg, van een vriendin die Hogere Hotelschool deed: je duim gebruiken om te meten of alle borden mooi op gelijke afstand van de tafelrand staan. “Bij het indekken begin ik altijd met de borden. Vervolgens zet ik de waterglazen er rechts boven. Alleen voor de afstand bord – tafelrand gebruik ik mijn duim, de overige glazen en het bestek zet ik neer op zicht en gevoel.”

Kerstdecoraties

Verruil de traditionele servetringen eens voor kerstdecoraties en -ornamentjes. “Denk bijvoorbeeld aan glittertakjes, die buigen fijn. Of een mooie kerstbal. Of knoop eens een grote fluwelen strik om een servet of bord heen. Winkelketens als Action of Blokker hebben vaak leuke kerstversieringen waar je allerlei kanten mee uit kunt.”

Eenheid

Aan dekken volgens de etiquette hecht Cornelissen niet echt. “Dessertlepels aan de bovenkant van een bord, zoals het officieel hoort, vind ik bijvoorbeeld vaak wat saai. Durf te experimenteren, leg bijvoorbeeld het dessertbestek eens linksboven de borden, dat zorgt voor een verrassend effect. Zolang het maar consequent bij alle couverts wordt doorgevoerd. Een tafel moet eenheid uitstralen.”

Spiegeltjes spiegeltje

Nog ergens een niet al te grote spiegel met een mooie lijst in huis? Zet ’m eens op tafel. “Likeurglaasjes, sushi, kaas, alles weerspiegelt op een spiegeloppervlak en lijkt opeens ‘meer’. Ook in dit geval kan een glasstift van pas komen, bijvoorbeeld om de namen van kazen erbij te schrijven.”

Tafelwater

Ook water op tafel kan een eyecatcher zijn. “Verschillende karaffen met daarin bijvoorbeeld wat stukjes fruit of komkommer en kruiden zorgt voor een extra mooi effect. Zorg voor een licht smaakje dat niet overheersend is. Mijn eigen favoriet voor de decembermaand is water met wat takjes rozemarijn en een paar stukjes sinaasappel.”

Iedereen een mooi glas

Ook wie aan de Spa rood moet, verdient een mooi glas. “Alcoholvrije drankjes ogen dan meteen aantrekkelijker. Glazen doen heel veel voor een tafel, zet bij het dekken daarom zowel witte als rode wijnglazen neer. En haal vooral die mooie kristallen glazen of antieke likeurglaasjes eens uit de kast voor een extra sprankelende feesttafel.”

Kaarslicht

Niets gezelliger dan kaarslicht. “Maar met kinderen in het gezelschap of tijdens shared dining kunnen kaarsen op tafel ook gevaarlijk zijn. Een windlicht is dan wat veiliger.” Toch graag kaarsen? “Een lange kandelaar geeft de meeste sfeer. Deze heb ik zelf gemaakt van een blok hout waarin ik gaten heb gefreesd.”

Naamkaartje

Bij een wat groter gezelschap kunnen naamkaartjes bij de borden handig zijn. “Voor mijn eigen afstudeerdiner heb ik ooit letters bij borden gelegd. Spuit ze in een feestelijk kleurtje, bijvoorbeeld zilver of goud. Ook leuk: de namen met een afwasbare stift op de glazen schrijven. Of leg bij ieder bord een ornamentje of ‘kerstbal’ met een thema dat slaat op die specieke gast. Dat is vooral leuk wanneer niet iedereen elkaar goed kent, want er ontstaan dan vaak meteen geanimeerde gesprekken.”

Geen soepkommen

Soep vooraf? “Serveer deze in een champagneglas. Dat staat niet alleen prachtig, maar drinkt ook lekker.”

Kaas toe

Vaste prik na menig kerstdiner: een kaasplank. “Er zijn zoveel leuke manieren om kaas op te dienen in plaats van altijd weer op een houten bord met wat toastjes erbij. Dat zijn veel bruintinten bij elkaar, dat oogt niet zo aantrekkelijk. Gebruik bijvoorbeeld eens een glazen taartplateau. Leg daar voor de kleur dan wat druiven of vijgen en rode besjes bij, dat haalt de kaas helemaal op. Ook leuk: kaas opdienen op een leistenen plank met daarop in krijt de namen van de kazen. En serveer in plaats van toastjes eens vijgenbrood of geroosterde peperkoek uit de oven, mijn favoriet. Ook een aanrader: camembert met zelfgemaakte zeezoutcaramel en blauwe kaas met amarenakersen.”

Koffie met

Meestal vormt koffie of thee het sluitstuk van een uitgebreid diner. “Maak voor iedereen een persoonlijk dienblaadje met daarop, naast de koffie of thee, ook een glaasje water en wat lekkers, bijvoorbeeld macarons of een kersenbonbon. Wie ook van de laatste gang écht werk wil maken, kan minidienblaadjes, bijvoorbeeld gevonden bij de kringloop, verven in dezelfde kleur als het servies. Of ga op zoek naar kleine rvs-dienblaadjes.”

Delen