Fruitlooptaart: ideaal voor kinderfeestjes
culinair / 'Vrolijk ogend baksel'
Myrthe ten Hoopen (31, fertiliteitsarts) deelt haar recept voor een fruitlooptaart.
Myrthe ten Hoopen verwacht dat ze, nu haar dochtertje anderhalf is, weer langzamerhand de tijd krijgt om de draad als culinair blogger op te pakken. Op Pinterest recepten bij elkaar zoeken en daar vervolgens een eigen twist aan geven, is wat ze, als het om bakken gaat, het liefste doet. De fertiliteitsarts bekent dat ze iedere dag wel taart zou kunnen eten.
“Ik ben beslist een zoetekauw. Maar het allerleukste zit ‘m wat mij betreft vooral toch in het denkwerk, hoe ik aan bestaande recepten een originele invulling kan geven. Ik heb het afgelopen jaar al hele lijsten bij elkaar gescrold van taarten die ik nog wil maken.”
Ze lacht dat haar zelfgemaakte Nijntje-taart voor de eerste verjaardag van haar dochter niet zo in de smaak viel bij de jarige. “Ze weigerde zelfs ervan te proeven. Ze is meer van de broccoli.”
De fruitlooptaart die Myrthe voor dit nummer van Arts en Auto bakte, gaat dan ook lekker mee naar de collega’s in het ziekenhuis. “Ik heb ze al verteld dat er morgen taart bij de koffie is.” Haar vrolijk ogende baksel tipt de Amsterdamse arts als ideaal voor een kinderpartijtje. “Niet alleen aan de buitenkant zitten fruitloops, ook binnenin. En hij is snel te maken.”
Nodig:
- Taartvorm van 20 cm doorsnee (3 is handig, anders moeten de lagen één voor één gebakken]
Voor de taart
- 425 g bloem (gezeefd)
- 510 g kristalsuiker
- 230 g roomboter (op kamertemperatuur)
- 5 eieren
- 375 g zure room
- 150 ml zonnebloemolie
- 1 tl baking soda
- 1,25 tl bakpoeder
- 2 el vanille extract
- 1 tl zout
- 1 el azijn
- 100g gecrushte Froot Loops + meer ter garnering
- eventueel vers fruit voor de garnering
Voor de frosting
- 230g roomboter (op kamertemperatuur)
- 300g cream cheese (Philadelphia)
- 420g poedersuiker
- 1 tl citroensap
- 1 tl vanille extract
- 1/4 tl zout
Bereiding
De taart
- Meng de droge ingrediënten door elkaar in een grote kom: bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout.
- Mix in een andere kom de eieren met de zure room, de vanille, de azijn, de roomboter en de zonnebloemolie.
- Voeg beetje voor beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten.
- Voeg als laatst de gecrushte Froot Loops aan het geheel toe, en roer erdoorheen.
- Verdeel het beslag over drie taartvormen (20 cm) om tegelijk te bakken, of bak de lagen één voor één in dezelfde taartvorm in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 35-45 minuten.
- Maak ondertussen de frosting. Meng de roomboter, vanille, het citroensap en de cream cheese door elkaar. Mix daarna de poedersuiker en het zout erdoorheen. Laat opstijven in de koelkast.
- Zorg dat alle cakelagen goed zijn afgekoeld voor het mooiste resultaat. Stapel de drie lagen op elkaar met een laag frosting ertussen. Leg op elke laag ook een handje Froot Loops. Bestrijk daarna de buitenkant ook met de frosting. Decoreer met meer Froot Loops en eventueel vers fruit.