Piet Borst

vvaa-top100 / Emeritus hoogleraar klinische biochemie en moleculaire biologie

Wie heeft de grootste betekenis (gehad) voor de Nederlandse zorg? In aanloop naar het VvAA-jubileum stelden we u die vraag. Leden droegen in totaal maar liefst 374 namen aan. Op nummer 9 van de VvAA-top 100: Piet Borst (1934).

Emeritus hoogleraar klinische biochemie en moleculaire biologie Piet Borst studeert geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1969 hoogleraar wordt. In de loop van zijn carrière doet hij verschillende ontdekkingen, bijvoorbeeld hoe kankercellen resistent worden tegen chemotherapie. Het belang van zijn baanbrekende kankeronderzoek mag niet worden onderschat, vinden verschillende VvAA-leden.

‘Het belang van zijn baanbrekende kankeronderzoek mag niet worden onderschat’

Vanaf 1983 is Borst onderzoeksdirecteur van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Hij speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het NKI tot internationaal toonaangevend onderzoekscentrum.

Na zijn pensionering in 1999 blijft hij nog zeventien jaar actief als onderzoeker. Vanaf 1993 schrijft hij voor NRC Handelsblad regelmatig over uiteenlopende medische en maatschappelijke onderwerpen. Voormalig minister Els Borst was zijn schoonzus.

Bekijk de complete uitslag van de VvAA-top 100

Delen