Zorgfamilie: Engelen/De By
zorgfamilies / 'Goede herinneringen aan de au pair'
Staand vlnr: Guillaume Engelen (33), jurist gezondheidsrecht (zoon van Conny de By); Sina Alaeikhanehshir (35), huisarts i.o. (partner van Marie-Claire Engelen); Philip Engelen (73), gynaecoloog (e/v Conny de By); Jacques de By (69), tandarts; Maurice Engelen (38), traumachirurg (zoon van Conny de By), Iris de By (32), tandarts (dochter van Roelant de By); Roelant de By (67), tandarts.
Zittend vlnr: Saskia van Nieuwenhuizen (40), fysiotherapeut (dochter van Marie-Louise de By); Marie-Claire Engelen (35), arts-echoscopist (dochter van Conny de By); Veronique de By (27), arts n.i.o. ouderengeneeskunde; Peter van Nieuwenhuizen (67), anesthesioloog (weduwnaar van Marie-Louise de By); Conny de By (72), verloskundige; Monique de By (67), cytodiagnostisch laborant (e/v Jan-Melle van Dantzig).
Niet op de foto: Jan-Melle van Dantzig (65), cardioloog; Tessa van Dantzig (37), apothekersassistent; Marie-Louise de By (overleden), dialyseverpleegkundige; Annet van Nieuwenhuizen (37), KNO-arts (e/v Lars Wehman, huisarts); Marian de By (70), verpleegkundige (e/v Theo de Reijke (72), uroloog); Suzanne de Reijke (44), verloskundige (heeft Conny de By opgevolgd in de praktijk); Bernadette de By (63), kraamverzorgster; Odette de By (65), verpleegkundige (e/v Coos Crama); Nardy Crama (36), verpleegkundige obstetrie-gynaecologie; Tessa Crama (41), verpleegkundige acute hart-long; Wesley Kaag (29), deskundige infectiepreventie (zoon van Françoise de By); Lucia Waarheid (35), verpleegkundige neonatologie (dochter van Marguerite de By).
Switch
Arts-echoscopist Marie-Claire Engelen vertelt hoe haar familie haar heeft geïnspireerd: “Mijn ouders – moeder verloskundige en vader gynaecoloog – hadden het thuis vaak over hun werk. Mijn broer ging geneeskunde studeren en was enthousiast. Dus ik wist al snel dat ik ook geneeskunde wilde studeren. Mijn andere broer wilde ook graag de gezondheidszorg in, maar hij is helaas drie keer voor geneeskunde en twee keer voor tandheelkunde uitgeloot. Nu werkt hij als jurist in de gezondheidszorg.
De casuïstiek waar mijn vader over vertelde, inspireerde mij om gynaecoloog te worden. Na de coschappen was ik daar nog meer van overtuigd. Ik heb ook een aantal jaren als anios gynaecologie gewerkt, maar het is niet gelukt om in opleiding te komen, helaas. Daarom switch ik nu naar huisartsgeneeskunde.
‘We wisten niet beter of mijn ouders hadden spreekuur of dienst’
Vroeger wisten we niet beter of mijn ouders hadden spreekuur of dienst. Ik weet nog dat mijn moeder bij een toneelstuk op school pas bij het einde binnen kwam lopen. Ze had beloofd te komen, maar was toch opgeroepen. Dat begreep ik dan wel.
Het was thuis goed geregeld, we hadden altijd een buitenlandse au pair in huis. Voordat we het op school kregen, spraken we al vloeiend Engels en ook redelijk goed Frans. Ik heb er goede herinneringen aan. Zelf zou ik ook een au pair willen. Maar dan moeten we wel ruimer gaan wonen. Nu zou ik nog geen baby kwijt kunnen, laat staan een au pair.”
In het jubileumjaar van VvAA portretteert Arts en Auto grote ‘zorgfamilies’.