Dierenarts Bart Gazendam: ‘Olifanten zijn mijn favorieten’
achter de schermen / wildlife vet in Zuid-Afrika
Dierenarts Bart Gazendam maakte zijn kinderdroom waar en werkt als wildlife vet in Zuid-Afrika. Aan de hand van privéfoto’s geeft hij ons een inkijkje in zijn bijzondere leven.
Onlangs kreeg ik de kans om naar Ivoorkust te reizen”, vertelt Bart Gazendam (31) aan de telefoon vanuit Zuid-Afrika. “Een bosolifant veroorzaakte daar problemen door in dorpen op zoek te gaan naar voedsel. Na dagen zoeken vonden we hem, zodat we hem konden verdoven en terugbrengen naar het reservaat. Het was een van de hoogtepunten van mijn carrière.”
Als kind keek Gazendam samen met zijn opa op tv naar de Australische dierenkenner Steve Erwin. Door hem raakte hij geïnteresseerd in wilde dieren. “Daar wil ik ook mee werken, dacht ik. Maar na mijn middelbare school werd ik twee keer uitgeloot voor diergeneeskunde. Gelukkig kon ik in België wel terecht.” Met zijn master op zak hoopte Gazendam zich te kunnen specialiseren als wildlife-specialist. Dat bleek echter niet zo makkelijk. Pas na een paar jaar als paardendierenarts te hebben gewerkt, kreeg hij in 2021 een opleidingsplek aan de Universiteit van Pretoria en kon hij zijn droom alsnog waarmaken.
Sinds februari werkt de Noord-Hollandse dierenarts bij WildScapes Veterinary and Conservation Services in het Zuid-Afrikaanse Hoedspruit. Samen met twee andere wildlife vets draagt hij er zorg voor de dieren in het Greater Kruger National Park (GKNP), een immens gebied van 180.000 hectare met meer dan twintig particuliere reservaten. “We hebben geen praktijk; onze auto’s zijn onze mobiele kliniek. Voor grotere afstanden maken we gebruik van een helikopter.”
Een groot deel van het werk bestaat uit het behandelen van dieren die door stropers zijn verwond. Want ondanks alle inspanningen om commerciële stroperij aan te pakken, neemt die alleen maar toe. “Als dierenarts zijn we voor meer verantwoordelijk dan alleen voor de zorg voor zieke of gewonde dieren. We spelen ook een rol in het behoud van de soorten en hun habitat. Vandaar dat we lesgeven aan kinderen in lokale gemeenschappen, in de hoop zo een nieuwe generatie natuurbeschermers te inspireren.”
1 reactie
Wat ontzettend leuk en interessant om zo een inkijkje in het werk van een collega te krijgen!
Erica Reijerkerk
4 september 2024 / 15:49