Even tussenDoortje
ondernemen / vegan cateringbedrijf
Eén keuzevak in zes jaar studie. Zoveel aandacht is er in de opleiding farmacie voor het thema leefstijl. “Terwijl je met onder andere gezonde voeding zo’n verschil kunt maken voor je lichaam”, zegt apotheker Doortje Böhm (26).
Tijdens haar studie raakt Böhm steeds meer geïnteresseerd in de effecten van leefstijl op gezondheid. Maar het blijkt knap lastig om daar gedegen kennis over te vergaren. “In 2020 deed ik mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van plantaardig eten”, vertelt ze. “Na drie maanden voelde ik me veel fitter. Zo werd het zaadje geplant om hier zelf iets mee te doen.” Böhm start een Instagram-account, @eventussendooortje, waarop ze informatie over plantaardig eten en zelfontwikkelde recepten deelt.
Een mooi begin, maar ze wil meer. “Als zorgverlener ben je gewend patiënten te adviseren. Maar ik wilde mensen de positieve effecten van plantaardige voeding zelf laten ervaren.” Niet lang daarna neemt ze deel aan een retraite waar vegan wordt gekookt. Daar valt het kwartje. “Ineens wist ik: dit wil ik ook doen.”
In de overvolle veganmarkt onderscheidt Böhm zich met haar medisch-wetenschappelijke achtergrond
Het idee voor een eigen cateringbedrijf is geboren. Maar hoe pak je dat aan als je geen enkele zakelijke ervaring hebt? Met behulp van internet, luidt het antwoord. “Ik ben allemaal webinars gaan kijken, van business coaches, marketeers en de Kamer van Koophandel. Daarna heb ik mijn propositie op papier gezet: plantaardige catering en chef-op-locatie bij kleinschalige events.”
Böhm benadert contacten uit haar online netwerk, vooral via Instagram. In oktober 2023 reageert een van hen met de vraag of ze tijdens een driedaags coachingsevent de lunch voor tien personen wil verzorgen. “In overleg met de organisatoren heb ik een menu gemaakt. De positieve reacties die ik kreeg, gaven me zo veel voldoening; het was voor mij de bevestiging dat ik het juiste pad was ingeslagen.”
Door mond-tot-mondreclame krijgt Böhm al snel meer opdrachten. Soms meer dan ze aankan. “Afgelopen najaar ben ik in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven begonnen met mijn promotieonderzoek naar de rol van darmbacteriën bij de behandeling van kanker. Dat is een voltijdbaan. Ik wil mezelf niet over de kop werken, dus doe ik eens in de twee of drie weken een cateringklus.”
Educatie incluis
In de overvolle veganmarkt onderscheidt Böhm zich met haar medisch-wetenschappelijke achtergrond. “Als ik mijn gerechten serveer, vertel ik vaak kort iets over de gezondheidseffecten van bepaalde ingrediënten, bijvoorbeeld voor je darmen.”
In de toekomst wil ze graag meer met educatie doen. “Ik zou het fantastisch vinden om tijdens events, behalve de catering, ook lezingen te verzorgen. Verder wil ik mensen coachen in de overstap naar plantaardig eten, en ze voedingsadvies op maat geven.” Neemt ze daarmee afscheid van een carrière als (ziekenhuis)apotheker? “Niet per se. De combinatie van wetenschap en praktijk geeft me veel energie. Sowieso wil ik mijn PhD afronden. Daar ben ik nog zeker drie jaar zoet mee. Daarna zie ik wel verder.”
Een belangrijke zakelijke les die ze heeft geleerd, is een fatsoenlijke prijs voor haar cateringdiensten te vragen. “In het begin was mijn prijs veel te laag. Als een potentiële klant zei een beperkt budget te hebben, verlaagde ik in mijn hoofd direct het tarief. Nadat ik me in prijzen van concurrenten had verdiept, ben ik niet meer in die valkuil getrapt.” <