Foto’s van vroeger
historische foto / zorgprofessionals (aan het werk)
Arts en Auto verzamelt, naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van VvAA, historische foto’s. U kunt ze op deze pagina bekijken.
Op bovenstaande foto van rond 1950: rechts Leo de Sonnaville (huisarts in Winssen), met links zijn zoon Leo (huisarts in Beuningen). Lees ook een portret van de zorgfamilie De Sonnaville.
Leo de Sonnaville was apotheekhoudend huisarts in Beuningen. Hij reed dagelijks visite op zijn motor, die later werd ingewisseld voor een auto. Wanneer er tijdens de visite nieuwe huisbezoeken werden aangevraagd in de praktijk, belde zijn vrouw het plaatselijke dorpscafé om het buitenlicht aan te doen. Als De Sonnaville langsreed, wist hij op die manier dat hij vanuit het café naar huis moest bellen om te vragen waar hij naar toe moest.
Huisarts Giesberts
Mijn grootvader Arie A. Giesberts (geboren op 22 november 1876), was vanaf 1905 huisarts in Woudrichem. Hij is gestorven op 21 mei 1933. Bovenstaande foto toont het huiselijke tafereel ten huize van de dokter.
Hieronder ziet u de de lokale Huisartsen Vereniging (?). Mijn grootvader zit op onderste rij, derde van rechts.
Zijn zoon en mijn vader C. Giesberts (1909 – 2000) was huisarts in Oosterbeek van oktober 1942 tot februari 1975. Ondergetekende is C.J.A. Giesberts (geboren in 1946), huisarts in Oosterbeek van september 1974 tot mei 2005.
Met vriendelijke groet, C.J.A. Giesberts
Tandarts De Meijer
Tijdens het doorbladeren van mijn vaders fotoalbums veel leuke oude foto’s tegengekomen. Ook een foto van professor Boering, bekend van het boek Gebitsextractie dat ik van mijn vader heb overgenomen.
Mijn vader, Leon de Meijer, is ondertussen 94. Ik heb mijn vader opgevolgd in zijn tandartspraktijk. In 2021 heb ik de praktijk verkocht en sinds 2023 ben ik werkzaam als klinisch docent in Groningen aan het CTM.
Vriendelijke groeten, Laura Stel-de Meijer
Klik op de pijl naar rechts voor de volgende foto
Chris van der Linden, geboren in 1914 en huisarts in Dordrecht, ’s nachts onderweg naar een bevalling. Foto zal rond 1958 zijn gemaakt. In die jaren werden door alle huisartsen bevallingen begeleid.
Bij een spoedgeval, in die tijd vaker voorkomend dan tegenwoordig, probeerde mijn moeder, meewerkend echtgenote, hem op te sporen. Voor hij vertrok om de vele visites af te leggen, gaf hij een lijstje door met de adressen waarvan hij wist dat er telefoon aanwezig was.
Als het heel dringend was, schakelde mijn moeder de politie in, gaf door waar hij ongeveer rondreed, zodat ze hem konden aanhouden en vragen om naar huis te bellen.
Nog steeds ben ik, inmiddels 76 jaar, actief als waarnemend huisarts in West Brabant, mijn dochter is huisarts en onlangs hoorde ik van mijn kleinzoon van 11 dat hij er ook wel iets voor voelt om de familietraditie voort te zetten.
John van der Linden, Roosendaal
Mijn vader, H.J. Textor, huisarts te Rotsterhaule, werd geboren te Zutphen in oktober 1885.
Na te zijn gearresteerd door de Duitse bezetters in mei 1942 werd hij door hen overgebracht naar de Duitse straf- en onderzoekgevangenis in Scheveningen, het zogenaamde Oranjehotel. Daar overleed hij na enkele dagen alvorens met een rechtszaak geconfronteerd te kunnen worden.
Als gouvernementsarts had hij vooroorlogs een aantal jaren tropenervaring opgedaan maar verkoos hij uiteindelijk over een eigen dokterspraktijk te beschikken. De locatie daarvan was dicht bij het Tjeukemeer in het dorp Rotsterhaule bij St. Johannesga.
Ik stuur u een vergroting van een foto waarop hij gebruikmaakt van zijn Douglasmotor bij praktijkuitoefening.
In de achter de dokterswoning gelegen garage lijkt een T Ford te staan. Tegen de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog reed hij Chevrolet.
Ik heb aan mijn vader nauwelijks herinnering door geboren te zijn eind december 1939.
Liefde voor motorrijden heeft mij ook doen overgaan tot aanschaf van motoren, voornamelijk in mijn studententijd. (DKW BMW 500, BMW 750). Ook ik werd arts.
Met vriendelijke groet, Fred Textor
De tandarts op onderstaande foto’s is mijn opa Cees A. Regensburg (8 januari 1915 – 29 februari 2004).
Hij was de vijfde generatie tandarts van het geslacht Regensburg (zijn overgrootvader adverteerde b.v. in de Vlissingse Courant in 1872).
Mijn opa’s tandartspraktijk aan huis in de Populierstraat in Den Haag sloot in 1970. Maar hij wilde nog niet helemaal stoppen met werken en werkte nog enkele jaren als schooltandarts. De foto’s zijn begin jaren zeventig genomen bij de schooltandverzorging in de Frans Halsstraat in Den Haag.
Hij was geliefd bij zijn patiënten, omdat hij alle tijd nam om hen gerust te stellen, bijvoorbeeld door het voorlezen van boekjes.
Hartelijke groet, Frouke de Groot
Een foto uit barre tijden. 1944. Mijn herinnering aan die tijd is die van een jongetje van 5 jaar. Mijn vader had een tandartsenpraktijk in Sneek en een buitenpraktijk in Balk. Ik herinner mij dat hij zo nu en dan op de fiets naar Balk ging. Autorijden zat er toen niet meer bij.
Zijn fiets had net, met enige moeite, een fietsenrazzia doorstaan. In de koffer zaten instrumenten. Het was een uiterst beperkte verzameling. In Balk was geen elektra voor de praktijk beschikbaar. Een trapboor was de ‘oplossing’.
Kortom het was geen feest. Zeer pijnlijk. Dat mijn vader ondanks die onaangename situatie toch nog wat tandheelkundig werk kon doen!
Vader = B. Engelsma (1907 – 1970)
Inzender = R.B. Engelsma, KNO-arts (84 jaar)
Heeft u ook nog foto’s van (uw werk) van vroeger? Mail ze dan met vermelding van uw naam, leeftijd, beroep en een korte toelichting naar: redactie@artsenauto.nl.