Zorgfamilie: Vogely

jubileum / 'Het was feest als we bij papa langs gingen'

Achter v.l.n.r.: Jelle Vogely (60): fysio- en manueel therapeut, Tjitske van Vroonhoven-Vogely (62): verpleegkundige, Gerda Arends-Vogely (65): verpleegkundige en verpleegkundig docent, Charles Vogely (66): orthopedisch chirurg. Voor v.l.n.r: Joan Vogely (69): verpleegkundige IC, hoofdverpleegkundige, Coralie Arends (34): doktersassistente, huidtherapeut, klinisch epidemioloog, opa Vogely (94): dierenarts-bacterioloog, hoogleraar Toegepaste vlees-hygiëne, Clementine Vogely (28): arts-assistent chirurgie, Marilous Chaillet (63): bedrijfsarts.

Clementine Vogely vindt het als kind niet echt bijzonder dat haar ouders, grootouders en veel andere familieleden in de zorg werkten. “Van de familie Chaillet ben ik zelfs de 4de generatie arts, ook de vader en opa van mijn moeder waren arts.” Haar ouders hebben haar niet richting de zorg geduwd: “Ze benoemden dat het een zwaar beroep is, met lange dagen. Maar ze vonden dat ik moest doen wat ik zelf wilde.”

Als kind merkt ze er niet veel van dat haar ouders arts zijn. “Voor ons was het normaal dat we ’s avonds pas laat aten. Verder hadden mijn zussen (die niet in de zorg werken) en ik geen angst voor het ziekenhuis. Het was feest als we bij papa langs gingen, er was bijvoorbeeld Sinterklaasfeest, of we stepten de geheime route onder het ziekenhuis. Bij een spreekbeurt regelde papa dat er een gipsmeester op school langskwam en konden we elkaar ingipsen. Als ik een ziekenhuis inloop, voelt dat altijd heel vertrouwd.”


“Als ik een ziekenhuis inloop, voelt dat altijd heel vertrouwd”


Opa Vogely is trots dat zoveel van zijn (klein-)kinderen voor de zorg hebben gekozen. Samen met oma Romé vond hij het altijd heel belangrijk mensen te helpen. Hij denkt dat ze dat onbewust hebben doorgegeven, vertelt Clementine. Oma Romé is een voorbeeld voor Clementine. “Dat zij in die tijd arts werd, vind ik inspirerend.”

In deze serie portretteren we, in aanloop naar 100 jaar VvAA in juni 2024, grote ‘zorgfamilies’.

Delen