Michelle van Tongerloo

vvaa-top100 / 'Reddende engel voor dak- en thuislozen'

Wie heeft de grootste betekenis (gehad) voor de Nederlandse zorg? In aanloop naar het VvAA-jubileum stelden we u die vraag. Leden droegen in totaal maar liefst 374 namen aan. Op nummer 7 van de VvAA-top 100: Michelle van Tongerloo (1983).

‘Een reddende engel voor dak- en thuislozen en mensen zonder status of verblijfsvergunning’. Zo typeert een VvAA-lid Michelle van Tongerloo, die behalve als huisarts ook als straatarts in de Rotterdamse Pauluskerk werkt.

Uit onvrede en onvermogen zette ze de stichting Lekker Geven op

Op sociale media vraagt ze veelvuldig aandacht voor de problemen van haar patiënten, en voor de institutionele en wettelijke obstakels waar ze bij het regelen van hulp tegenaan loopt. Uit onvrede en onvermogen zette ze de stichting Lekker Geven op, een informeel steunnetwerk dat met behulp van particuliere donaties patiënten helpt die nergens anders terechtkunnen.

Van Tongerloo combineerde haar studie geneeskunde met een fotografieopleiding aan de Kunstacademie. Haar beelden van vooral jonge, kwetsbare mensen werden verschillende keren geëxposeerd. Van Tongerloo schrijft onder meer voor De Correspondent.

Bekijk de complete uitslag van de VvAA-top 100

Delen