Chocolade-Maltesertaart met Baileys-crème

culinair / 'Wat ik bak, neem ik meestal mee naar de praktijk'

Daniëlle Spies (33, tandarts-parodontoloog) deelt haar recept voor een taart met een wowfactor: de Malteserstaart met Baileys-crème.

Beeld De Beeldredaktie / Sander Koning | Daniëlle Spies met Malteserstaart

Daniëlle Spies draait als het om bakken gaat haar hand niet om voor een uitdaging. Ze heeft onder de trap een kast vol met bakspullen, haalt haar inspiratie bij onder meer patissier Christophe Felder en de Londense Hummingbird Bakery, en doet niets liever dan nieuwe baktechnieken uitproberen.

Ze hoopt ooit de tijd te vinden voor het volgen van een opleiding tot patissier. “Deze Malteserstaart is inmiddels een van mijn klassiekers. Echt een taart met een wowfactor die ik een keer op Pinterest langs zag komen. Ik ga dan vervolgens zelf bedenken wat voor een cake en wat voor een vulling ik erin zal
verwerken. Wat ik bak, neem ik meestal mee naar de praktijk. Mijn collega’s kijken nu al uit naar deze taart!”

Ingrediënten

Cake

100 g bloem
100 g eiwit (van 4 eieren) op kamertemperatuur
100 g eierdooier (van 4 eieren) op kamertemperatuur
100 g suiker
4 grote eetlepels cacaopoeder

Botercrème

200 gram ongezouten roomboter
500 gram poedersuiker
3 eetlepels melk
50 ml Baileys Chocolat Luxe

Garnering

600 gram Nutella
600 gram Maltesers Dark

Bereidingswijze

Cake

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in. Zeef de bloem. Scheid het eiwit en de dooiers.
 2. Klop de dooiers met de helft van de suiker tot een gladde massa en voeg de cacaopoeder toe.
 3. Klop de eiwitten luchtig en voeg de overige suiker gedurende het opkloppen toe. Het schuim is voldoende luchtig als het in pieken blijft staan.
 4. Voeg een deel van het eiwit toe aan de dooiers en spatel deze voorzichtig door elkaar. Voeg vervolgens de rest van het eiwit toe.
 5. Spatel de gezeefde bloem door het mengsel.
 6. Schenk het beslag in de springvorm. Bak de taartbodem in ongeveer 25 minuten gaar (een ingeprikte vork moet er schoon uitkomen). Laat de cake ten minste 15 minuten afkoelen op een rooster.

Botercrème

 1. Klop de boter licht en luchtig. Voeg de poedersuiker in delen toe. Meng op het laatst de melk en Baileys door het mengsel en mix ten minste 2 minuten op de hoogste stand voor een luchtige crème.
 2. Snijd de cake doormidden en breng de botercrème aan op de onderste laag. Plaats de bovenste laag cake terug op de taart. Smeer de randen aan de zijkant dicht met botercrème.

Garnering

 1. Bedek de cake volledig met de Nutella. Dit werkt het makkelijkst met een spatel of 2 lepels.
 2. Duw de Maltesers in de Nutella. Begin aan de zijkant en onderaan de taart. Werk vervolgens naar boven. Niet alle Maltesers zijn even groot: het is soms passen en meten om een ronde netjes vol te krijgen.
 3. Bewaar de taart in de koelkast en gebruik een scherp mes om aan te snijden.

Delen