Key lime pie: echt een zomerse taart

culinair / 'Niet ingewikkeld en lekker fris'

Guido Camps (40, dierenarts/onderzoeker) deelt zijn recept voor een key lime pie.

Beeld Frida van Ammers | Guido Camps met zoon en key lime pie

Wanneer Guido Camps in 2016 wordt geselecteerd voor het tv-programma Heel Holland Bakt, is zijn grootste angst er al in de eerste ronde uit te vliegen. Onder het wakend oog van juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden tovert de amateurbakker echter de ene na de andere prachttaart uit de oven en bereikt de finale.

De eretitel Beste Thuisbakker van Nederland wint de dierenarts uiteindelijk niet, maar zijn passie voor bakken lijdt daar allerminst onder. Hoewel hij thuis vaker brood bakt, schuift Guido nog steeds geregeld ook een taart de oven in.

“Onze dochters struinen, maanden voor hun verjaardag, al tiktok en instagram af om een taart uit te zoeken die ik dan mag bakken.”

Tijdens een gezinsvakantie in Florida proeft Guido voor het eerst een Key Lime Pie. “Sinds die reis maak ik ‘m geregeld, want het is een leuke taart om met kinderen te maken. Niet ingewikkeld en lekker fris, echt passend bij de zomer. Ook onze zoon Olivier van 3 is er dol op.”


Key Lime Pie is een Amerikaanse Pie die ik voor het eerste proefde in Florida en sindsdien geregeld maak. Het is een ander type recept dan onze traditionele Nederlandse taarten of Franse patisserie.

Key Lime Pie komt uit het zuidelijke gedeelte van Florida, waar Key Limes, en subspecies van limoenen worden gekweekt. Deze Amerikaanse pie is fris en zomers en bestaat uit simpele ingrediënten. De pie is superleuk om met kinderen te maken, want er zitten weinig ingewikkelde stappen in. Maak deze in een kleine vorm, bijvoorbeeld 16cm doorsnee, dan kom je met dit recept goed uit (gebaseerd op één blik gecondenseerde melk).

Ingrediënten

Voor de korst (één soort koekjes kan ook)

  • 75 gram digestive koekjes
  • 75 gram Lotus- speculooskoekjes
  • 40 gram boter, gesmolten

Voor de vulling

  • 1 blik gecondenseerde melk (ongeveer 397 gram)
  • 5 limoenen (zowel voor sap als wat rasp), daar we de rasp gebruiken hebben biologische limoenen de voorkeur, anders even wassen.
  • 4 eierdooiers
  • Optioneel een zakje vanillesuiker of theelepel essence voor de vulling

Voor de topping (optioneel)

  • Slagroom (gezoet, en anders suiker toevoegen)
  • Vanille

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C (350°F).
  • Vet een taartvorm (bij voorkeur met een losse bodem) licht in.

De korst

  • Maal de digestive en Lotus-koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller.
  • Meng de koekkruimels met de gesmolten boter totdat alles goed gemengd is.
  • Druk het koekjesmengsel stevig op de bodem en de zijkanten van de taartvorm om een gelijkmatige korst te vormen.
  • Bak de korst 10 minuten in de voorverwarmde oven op het moment dat u klaar bent om in 10 minuten de vulling af te maken, deze giet u bij voorkeur in de warm gebakken korst.

De vulling

  • Rasp de schil van de limoenen (zorg ervoor dat u alleen het groene deel raspt en niet het witte bittere deel). Hoe meer rasp u toevoegt hoe meer limoensmaak, inclusief wat bitterdere noten. Dus voor kids vaak zuinig zijn, voor volwassenen wat meer rasp. Als basis kunt u 1 eetlepel rasp aanhouden.
  • Pers de limoenen uit totdat u ongeveer 120 ml limoensap hebt.
  • Klop de eierdooiers in een kom totdat ze licht en romig zijn.
  • Voeg de gecondenseerde melk toe en klop goed door, voeg eventueel de vanille toe.
  • Voeg de geraspte limoenschil en het limoensap toe en meng goed tot een gladde vulling.

Samenstellen en bakken

  • Giet de vulling in de korst (idealiter de korst op het rek uit de oven schuiven en in de oven vullen, dan voorkomt u knoeien)
  • Bak de taart ongeveer 15 minuten in de oven, of totdat de vulling net stevig is (hij mag nog een beetje wiebelen in het midden).
  • Laat de taart volledig afkoelen op een rooster en zet hem daarna minimaal 2 uur (of een hele nacht) in de koelkast om op te stijven.

Serveren

  • Serveer de Key Lime Pie eventueel met een toefje slagroom en garneer als u wilt met extra limoenschil. De slaagroom kan optioneel op smaak worden gebracht met een beetje vanille.

Geniet van uw heerlijke zelfgemaakte Key Lime Pie!

Delen