Feestelijke groentehapjes
Of u tijdens de feestdagen met de familie rond de haard zit of met collega’s aan het werk bent, met deze hapjes van arts en foodblogger Myrthe ten Hoopen zorgt u overal voor wat gezelligheid. Alle hapjes zijn makkelijk van te voren te maken.
Guacamole met granaatappelpitjes en zoete aardappelchips
Guacamole is zelfgemaakt altijd het lekkerst. In deze variant is de granaatappel het onverwachte ingrediënt dat zorgt voor een zoetzure twist en een feestelijke look. Maak er zelf zoeteaardappelchips bij voor de ultieme smaakcombinatie.
Dit is een van mijn persoonlijke snackfavorieten. Zelfs degenen die koriander naar zeep vinden smaken, geven toe dat ze deze guacamole lekker vinden.
Deze hoeveelheid is voor circa 4 personen.
Ingrediënten:
- 2 rijpe avocado’s
- 1 limoen
- ½ rode ui
- 1 rode peper
- handje koriander
- pitten van ½ granaatappel
- snufje zout
- 1 grote of 2 kleine zoete aardappelen
- olijfolie
Bereiding:
Snij met een mes of met een mandoline dunne plakjes van de zoete aardappel. Besprenkel ze met olijfolie en leg ze op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 25-30 minuten tot ze gaar zijn. Laat afkoelen en strooi er naar smaak wat zout over.
Ontpit en schil de avocado’s en prak ze met een vork. Meng het sap van de limoen erdoorheen. Snipper de halve rode ui fijn, en snij ook de rode peper in heel kleine stukjes. Roer deze door het mengsel. Snij ook de koriander fijn en meng deze met de granaatappelpitjes door de guacamole. Breng op smaak met zout. Tip: op YouYube staan tal van filmpjes hoe een granaatappel te ontpitten.
Bietenpannenkoekjes
Pannenkoeken zijn opgerold met een hartige vulling en in repen gesneden, niet alleen origineel als borrelhap, ze vormen ook een perfecte snack voor tijdens de nachtdienst omdat ze voor elk tijdstip geschikt zijn. Deze bietenvariant geeft een feestelijk kleurtje aan de nacht. Heerlijk met de geitenkaasslagroom. De hoeveelheid is genoeg voor circa tien pannenkoekjes.
Ingrediënten:
- 200 g pannenkoekenmix
- 350 ml bietensap
- 100 g zachte geitenkaas, op kamertemperatuur
- sap en schil van ½ citroen
- 100 ml slagroom
- handje bieslook
- peper en zout
Bereiding:
Maak de pannenkoekenmix volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar gebruik bietensap in plaats van water of melk. Bak de pannenkoekjes. Klop de slagroom tot deze bijna stevig is, en sla er op het laatst de geitenkaas doorheen. Hak de bieslook fijn en schep ook deze erdoorheen. Voeg peper en zout naar smaak toe, net als de geraspte citroenschil en het -sap.
Bladerdeegroosjes
Op zoek naar een eyecatcher voor op de borreltafel? Deze bladerdeegroosjes zijn in een handomdraai gemaakt. U hoeft ze daarna alleen nog maar de oven in te schuiven. Maak ze in verschillende kleuren, met biet of pompoen. De ingrediënten zijn voor twaalf roosjes.
Ingrediënten:
- 6 plakjes bladerdeeg
- 1 (gekookte) biet
- ¼ pompoen
- 1 pakje Boursin
Ook nodig: - muffintray
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de biet en snijd hem door de helft. Snijd daarna dwars op deze snede flinterdunne plakjes, zodat u halve cirkels krijgt. Snijd de pompoen in kwarten, en snijd ook daar dunne plakjes uit. Zijn de plakjes niet flexibel genoeg (ze moeten een beetje kunnen buigen), kook ze dan 1 minuut in een laagje met water.
Snijd de bladerdeegplakjes in tweeën, zodat u twee helften heeft, dus twaalf strookjes in totaal. U heeft er zes nodig voor de bietenvariant, en zes voor die met pompoen. Maak de strookjes wat breder met een deegroller en bestrijk de bovenste helft met Boursin. Leg in de Boursin de bieten en pompoen op zo’n manier dat de ronde kant een beetje boven het bladerdeegrandje uitsteekt. Vouw dan het strookje dubbel, zodat de plakjes en de Boursin ertussen zitten. Rol het geheel vervolgens op, en plaats het in de muffintray. Herhaal dit voor alle twaalf roosjes.
Zet de muffintray in de voorverwarmde oven en bak de roosjes ongeveer 40 minuten. Ze kunnen zowel warm als koud gegeten worden.
Pittige pompoenhummus
Een bijzondere hummusvariant voor de liefhebber. Door het zoet van de pompoen en het pittige van de harissa is het echt comfortfood voor tijdens de decembermaand. Heerlijk met Turks brood, rauwkost of als vulling in rolletjes gegrilde aubergine.
Ingrediënten:
- 260 g pompoen
- 3 el tahini
- 4 tenen knoflook, gepeld
- 1 el olijfolie
- 1 blik kikkererwten (400 g) + 8 el van het vocht
- 3 el tahini
- sap van 1½ citroen
- ¾ tl zout
- 1 el harissa
- koriander en 1 el olijfolie voor garnering
Ook nodig:
- blender of staafmixer
Bereiding:
Snijd de pompoen in grove stukken, leg ze op een bakplaat samen met de knoflook, besprenkel ze met olijfolie en bak circa 25 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Laat de pompoen iets afkoelen.
Doe de tahini in een blender, samen met de pompoen, knoflooktenen, kikkererwten, het kikkererwtenvocht, het citroensap en het zout. Schep alles in een bakje en roer dan de harissa er grof doorheen. Besprenkel met koriander en olijfolie.
Okonomiyaki
Wilt u graag wat groenten serveren bij de borrel, dan zijn er originelere opties dan ‘saai konijnenvoer’. Deze Japanse pannenkoekjes zijn gemaakt van kool en zorgen voor een exotische twist op de borreltafel. In een extra feestelijke stemming? Maak ze dan met rode kool. De hoeveelheid is genoeg voor circa 15 koekjes.
Ingrediënten:
Voor de koolkoekjes:
- ½ Chinese kool (ongeveer 250 g)
- 25 g bieslook
- 50 g bloem
- 2 eieren
- 10 g sesamzaad
- 1 tl sojasaus
- 1 tl vissaus
- 1 tl sesamolie
- ½ tl zout
Voor de saus:
- sap van ½ limoen
- 1 el sojasaus
- 1 el sriracha
- 1 tl bruine basterdsuiker
Bereiding:
Snijd de Chinese kool in dunne reepjes, hak de bieslook fijn en meng met alle overige ingrediënten voor de koekjes. Verwarm een flinke laag olie in een wok en bak de koekjes ongeveer 4 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Meng voor het sausje alle ingrediënten door elkaar. Ook dit is zowel warm als koud lekker.
Tomaten-tarte tatin
Wilt u familie, vrienden of collega’s verrassen met een zoete en tegelijk hartige taart die barst van de smaak? Bak dan eens deze tarte tatin met van tomaten. Het is een supersimpel recept dat in drie kwartier gemaakt is. De taart is heerlijk als hij vers uit de oven komt, maar is de volgende dag afgekoeld net zo lekker. De geitenkaasslagroom vormt ook hier, net als bij de bietenpannenkoekjes, weer een perfecte match.
Ingrediënten:
- 600 g tomaten, in verschillende kleuren en vormen.
- 4 à 5 plakjes diepvriesdeeg (voor hartige taart, maar bladerdeeg kan ook)
- 1 rode ui
- 2 el roomboter
- 2 el suiker
- 1 tl zout
- 2 tl peper
- 2 el balsamicoazijn
Voor de geklopte geitenkaas:
- 200 g zachte geitenkaas
- 50 g slagroom
- 1 el honing
Ook nodig:
- taartvorm van 24 cm doorsnede
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de ui in grove snippers. Als u grotere varianten tussen de tomaten hebt zitten, snijd deze dan eventueel door de helft. Verwarm de boter samen met de suiker tot deze begint te kristalliseren. Voeg dan de tomaten en de ui toe en roer alles door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Blus af met de balsamicoazijn en laat dit alles 2 minuten inkoken.
Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot een cirkel ter grootte van de onderkant van de taartvorm. Prik met een vork wat gaatjes in de deeglap.
Olie de taartvorm in, en leg eerst het tomatenmengsel op de bodem, zodat deze helemaal bedekt is. Leg de deegcirkel hier vervolgens bovenop en duw de randjes goed naar beneden zodat het tomatenmengsel helemaal ‘ingestopt’ is.
Zet de taart in de oven (vouw eventueel wat folie om de onderkant wanneer u een springvorm gebruikt die niet goed afsluit) en bak deze ongeveer 25 minuten of totdat de korst mooi goudbruin is.
Haal de taart uit de oven en maak met een mes voorzichtig de randjes los van de rand. Leg een groot bord bovenop de taartvorm. Draai het geheel dan met beleid om, zodat de taart op het bord zakt.
Voor de geitenkaasroom:
Klop met een mixer de slagroom, honing en de geitenkaas door elkaar, totdat het een lobbig geheel is. Serveer het mengsel bij de taart.