Lang leve de omfietswijn

culinair / Gelukkig valt er veel te kiezen

Als het om wijn gaat, valt er ontzettend veel te kiezen. Gelukkig is er de omfietswijn.

Ruim twintig jaar geleden introduceerde wijnschrijver Nicolaas Klei de term ‘omfietswijn’, waarschijnlijk in 2001 in zijn eerste Supermarktwijngids. Twee jaar later werd het woord opgenomen in het Algemeen Nederlands Woordenboek. De omschrijving: wijn van een dermate goede prijs-kwaliteitverhouding dat het de moeite waard is om ervoor om te fietsen. De driedelige Dikke Van Dale in mijn boekenkast (editie 2005) vermeldt het woord overigens niet.

Op dezelfde boekenplank staat ook het vermoedelijk oudste Nederlandstalige wijnboekje: Ik weet alles van wijn uit 1961, gedrukt op pagina’s ter grootte van een groot uitgevallen bierviltje en vertaald uit het Frans door Neerlands culinair schrijver van het eerste uur Wina Born. Dit citaat illustreert de noviteit destijds van wijn: ‘Een glas wijn verhoogt de stemming en sfeer van huiselijke avonden, een glas wijn geeft cachet aan gezellige maaltijden.’

‘Een glas wijn geeft cachet aan gezellige maaltijden’

In 1961 dronken we in ons land volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek per jaar 2,34 liter wijn per capita, naar schatting wekelijks hooguit één glaasje per volwassene. Bij het verschijnen van de eerste Supermarktwijngids van Nicolaas in 2001 stond de teller op ruim 18 liter. Het meest recente cijfer (2021) is 26,1 liter. De introductie van het woord omfietswijn weerspiegelt de positie die wijn in ons consumptiepatroon is gaan spelen. Het aanbod is groter en gevarieerder dan ooit.

Gevoelsmatig hebben wijn en fiets wel wat met elkaar. Waar wijndruiven worden geteeld, is vrijwel altijd natuurschoon te vinden. Niet voor niets zijn er in veel wijngebieden dan ook fiets- en wandelroutes. Wijn en groen zijn dikke vrienden. De wijnproducenten horen we niet klagen. Zij afficheren hun product maar al te graag als natuurproduct.

‘De fiets zelf is geregeld te vinden óp wijnetiketten’

De fiets zelf is geregeld te vinden óp wijnetiketten. Zo is Red Bicyclette een Franse rode wijn met op het etiket een tekening van een baretdragende Fransman op de fiets, met vier baguettes in zijn fietsmand en een hond aan de lijn met een vijfde stokbrood in zijn bek. Dankzij de distributie van deze wijn door de Californische wijngigant Gallo werd het in de Verenigde Staten een groot verkoopsucces. Met dank aan de goede reputatie van Franse wijn.

Ander voorbeeld: het Chileense wijnbedrijf Cono Sur maakt een reeks wijnen onder naam Bicicleta, gemaakt van de typisch Franse druivenrassen cabernet sauvignon, pinot noir, sauvignon blanc, merlot en chardonnay. De naamsbekendheid van Cono Sur Bicicleta steeg aanzienlijk in de jaren tussen 2015 en 2017, toen dit wijnmerk de ‘officiële wijnpartner‘ was van de Tour de France.

Uitvinders

De wijn-fietsconnectie zou compleet zijn als de fiets een Franse uitvinding was geweest. Is het dat ook? De Duitse baron Karl Drais staat te boek als de uitvinder van de loopfiets. Het was echter de Fransman Pierre Michaux die het nieuwe vervoermiddel vervolmaakte met de trapper. Wijn is geen Franse uitvinding, maar het is heel goed denkbaar dat er zonder de voorhoederol van de Franse wijn geen omfietswijn zou bestaan.

Een omweg waard

Villebois
Sauvignon is overal, maar Loire-sauvignon blijft de beste. Zo, dat is gezegd. De Touraine van Villebois is een mooie instapper voor € 8,99. De Pouilly Fumé van Villebois is Loiresauvignon op zijn best.
(Jumbo, € 16,95).

Domäne Wachau, Grüner Veltliner
Goed gevuld, mooi fris, onderhoudend, spannend. Elk jaar goed.
(Hema, € 8,-).

Gustavshof
Mijn favoriete wijnhuis bij Odin en Ekoplaza. Prijsklasse 10 à 11 euro. De Riesling is mijn favoriet, lekker strak en kruidig. Ook de Grauburgunder en een blend van Grauburgunder en Johanitter zijn eigenwijs mooi.

Mezzacorona
Coöperatie in Alto Adige, Italië. Eerlijke, smakelijke, karaktervolle eenvoud voor een goede prijs. De rode wijnen van lokale druiven vind ik de leukste. Teroldego Riserva is mijn favoriet (€8,29), gevolgd door de ‘gewone’ Teroldego (€6,65) en de Lagrein (€6,65, Jumbo).

Guigal
Côtes du Rhône, rood of wit, weer of geen weer, elk jaar een betrouwbaar adres voor € 11,99. Leg er 7-8 euro bovenop voor de ‘crus’ Gigondas en Crozes Hermitage
(vanaf € 11,99, Albert Heijn).

Château Coulon
Ook elk jaar opnieuw een van de leukste rode wijnen uit Corbières, van syrah, carignan en grenache. Zuid-Franser kan het niet.
(€ 6,29, Albert Heijn)

Reichsrat Von Buhl
Duitse riesling, wie kan er zonder? De Riesling Pfalz Trocken 2021 is prachtig (€ 10,30) en de Sekt Reserve Brut is wat mij betreft de beste mousserende wijn van Duitsland, vooral omdat hij niet naar riesling, maar naar champagne smaakt – en dat voor de helft van de prijs.
(€ 21,70, Les Généreux).

Vignobles des 2 Lunes, Genèse, Riesling 2018
Elzas-riesling, ook een omweg waard. Zeker dit exemplaar. Verfijnd met een indrukwekkend energieke intensiteit.
(Well of Wine, €18,95).

Bellingham, Old Vine Chenin Blanc 2015
Chenin Blanc uit Vouvray, Savennières of Mont-Louis is bijna altijd een omweg waard. Zuid-Afrika is er ook goed in. Imponerend rijke en krachtige wijn. Sappig fruit, honing, bloemen, kracht en flair (€ 18,75, diverse adressen; in geval van lekke band: online bij vinify.nl).

Antonin Rodet, Chablis 2021
Deze moet ook op de lijst. Waarom? Omdat in de enorme sloot chardonnay de dure Bourgogne en nog duurdere Chablis nog steeds onovertroffen zijn. Licht een tipje van de Chablis-sluier op met dit betaalbare exemplaar.
€ 14,99 (Albert Heijn)

Delen