Wijsheid achteraf
Het volledige onderzoeksverslag van de Ondernemingkamer in Amsterdam (ruim 800 pagina’s) over het falen van Meavita zullen nog slechts weinig mensen gelezen hebben, maar de conclusie is duidelijk: hier ging alles fout wat fout kon gaan. En het feit dat de raad van bestuur onvoldoende in staat was om een organisatie van een dergelijke omvang te leiden, speelde hierin de voornaamste rol. Wat dit betreft bevat het verslag dus nauwelijks nieuws, want dit wisten we al. Reeds in 2004 werd duidelijk dat Meavita aan het interen was op het eigen vermogen, met als gevolg dat al in 2006 een tekort van elf miljoen euro was ontstaan. De bestuurders hebben ook in de jaren daarna veel te lang hun gang kunnen gaan, zonder op de vingers te worden getikt, met het faillissement als gevolg. Dat dit iets zegt over het tekortschieten van de raad van toezicht mag duidelijk zijn.
De publieke kritiek richt zich nu op de afvloeiingsregelingen en persoonlijke bevoordelingen van de bestuurders. Begrijpelijk, maar toch is dat niet het centrale punt in dit debacle. Het verslag bevestigt dat de salarisverhogingen binnen de toen geldende normen van de NVZD pasten en dat behalve twee eenmalige vergoedingen geen andere bonussen zijn uitgekeerd.
Waar het wel om gaat, is dat hier veel te lang een raad van bestuur aan het spelen is geweest met maatschappelijk kapitaal en dat al die tijd niemand heeft gezegd: “Jongens, denk nou eens na”. Maar wat misschien nog wel erger is, is hoe zij nu achteraf reageren, namelijk met de opmerking dat ‘terugkijkend sommige van de keuzes en de daaruit voortvloeiende maatregelen anders hebben uitgepakt dan verwacht”. Niet echt een tekst van mensen die het boetekleed aantrekken dus. Als al niet is besloten om hen persoonlijk ter verantwoording te roepen voor hun daden uit het verleden, dan is dit ene zinnetje voldoende reden om dat alsnog te doen.
4 reacties
Een belangrijk struikelpunt blijkt toch te zijn geweest dat er onrealistische verwachtingen bestonden t.a.v de acceptatie (en dus uitrol) van de TVfoon.
Technologische revoluties nemen pas een vlucht onder invloed van ‘complexe set van inclusie-exclusiemechanismen’ .. http://www.dutchbuttonworks.com/2013/08/hat-2013/
JanTaco te Gussinklo
23 augustus 2013 / 09:34De forse salarissen en boni worden doorgaans gerechtvaardigd met het argument dat men anders geen goede bestuurders krijgt. De feiten geven echter aan dat er geen onderbouwing is voor deze stelling. De bestuurders blijken met grote regelmaat volstrekt incompetent, volledig onafhankelijk van het betaalde salaris.
Een anglicaans gezegde luidt: “If you pay peanuts you get monkeys”. Jammer genoeg zijn monkeys ook dol op blingbling, dus het omgekeerde gaat helaas niet op. Zoals ook bij Meavita maar weer eens bleek.
JD Uithof
23 augustus 2013 / 09:45@Jan Taco. Je pikt er nu één element uit. Hoewel het waar is dat Meavita nooit aan die TVfoon had moeten beginnen (in ieder geval niet op de manier waarop het dat deed en in de omstandigheden waarin het toen verkeerde), is dit toch slechts één stukje van de puzzel. Zoals ik al stelde in de blog: hier ging alles fout wat fout kon gaan. En de toezichthouders stonden erbij en keken ernaar.
Frank van Wijck
23 augustus 2013 / 09:51Zeker, Frank. Dat is waar. Maar ik herinner mij een meeting waarin de nieuwe technologie werd geroemd en omarmd.
Ik denk beslist dat dit een belangrijke driver en legitimatie vormde voor de schaalvergroting. En inderdaad dan kom je tegen andere hobbels aan te lopen en daar heeft men steken laten vallen….
JanTaco te Gussinklo
24 augustus 2013 / 09:27