Wilna en ik

De Raad voor de Volksgezondheid & Zorg presenteerde afgelopen vrijdag het advies Patiëntinformatie. Informatievoorziening rondom de patiënt. Scheidend voorzitter Rien Meijerink zei bij de presentatie dat de RVZ ter voorbereiding op dit advies bij alle veldpartijen te rade was gegaan. “Met dit onderwerp wilde iedereen iets anders”, zei hij. Dat hebben we gemerkt inderdaad, want het is een onderwerp waarover de zorg het al jaren heeft zonder dat er daadwerkelijk veel concreets tot stand is gebracht.

Met dit nieuwe advies van de RVZ, waarin het persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) van de patiënt centraal staat, gaat dat allemaal veranderen, stelde Wilna Wind van de NPCF tijdens de paneldiscussie die bij de presentatie van het advies werd gevoerd. “De laatste maanden zetten we grotere stappen op dit gebied dan in de jaren daarvoor”, zei ze. Laten we hopen dat ze gelijk heeft, want de belofte van het PGD is groot: het moet ervoor gaan zorgen dat alle data die voor en over de patiënt wordt geregistreerd ook echt van de patiënt is.

Uit de paneldiscussie werd duidelijk dat nog wel wat stappen moeten worden gezet om dit doel te bereiken. Tot eenduidige dataregistratie komen bijvoorbeeld. Over belangen heenstappen in het beschikbaar stellen van data. En een einde maken aan de privacydiscussie, waarover het ook afgelopen vrijdag alweer snel voornamelijk ging.

Om kort te zijn: we hoorden tijdens de paneldiscussie dezelfde aandachtspunten voorbij komen waarover het al jaren gaat. Niets nieuws onder de zon. Maar er is één lichtpuntje: volgens Wilna Wind gaat het op basis van die nieuwe RVZ-advies écht lukken om de al zo lang gehoopte doorbraak te bewerkstelligen. En als Wilna het gelooft, dan wil ik het ook geloven.

Delen