Winst = Toekomst

Minister Edith Schippers (VWS) komt voor het einde van het jaar met een wetsvoorstel dat heldere randvoorwaarden schetst voor aanbieders van medisch-specialistische zorg om risicodragend vermogen aan te trekken. De zorg is daar nog helemaal niet klaar voor, betoogde hoogleraar Bert Bernden eerder dit jaar in Het Financieele Dagblad. De zorg is daar wel klaar voor, vindt arts en bedrijfskundige David Ikkersheim, maar de politiek niet.

De discussie over de vraag wie van beiden gelijk heeft, zal nog wel even voortwoekeren, maar het is een goede ontwikkeling dat Schippers daar niet op wacht en onder duidelijke voorwaarden ruimte voor vernieuwing wil scheppen. De eerste reactie op dit bericht (op skipr.nl) doet echter vermoeden dat ze hierbij nog wel wat uit te leggen heeft aan Jan Publiek. ‘Anoniem’ schrijft daar dat hij graag wil weten welke zorgaanbieders een winstoogmerk hebben, zodat hij die kan mijden.

Dat is niet zo’n slimme opmerking. Ziekenhuizen die investeren in kwaliteitsontwikkeling kunnen koplopers worden in de medisch-specialistische behandelingen die zij aanbieden. Om dit te kunnen doen, zullen zij ook willen investeren in nieuwe technieken die de uitkomst en de veiligheid van de behandeling verbeteren. Die investeringen zijn alleen mogelijk als ze aan hun zorgverlening meer geld verdienen dan ze eraan besteden. Als ze winst maken dus. Ziekenhuizen die geen winst maken en dus niet kunnen investeren in toekomstgericht beleid, zijn ten dode opgeschreven. En als hun aantal te groot wordt, loopt het met mensen als Anoniem ook niet goed af op het moment dat zij medisch-specialistische zorg nodig hebben.

Delen