Winstwaarschuwing
Al voor het derde jaar op een rij groeit de zorgsector minder hard dan het bruto binnenlands product. Bijna alle Nederlandse bedrijfssectoren zullen dit jaar een groei vertonen, maar de zorg niet. Dit leren we uit het rapport Ondernemen in 2016 van ING Economisch Bureau. Vooropgesteld dat iedereen de zorg blijft ontvangen die hij nodig heeft, is dit goed nieuws. Groei is immers geen doel van de zorgsector, ze is ervoor om de zorg te verlenen die mensen nodig hebben en niet meer dan dat. Neemt de zorgvraag af of kan die – al dan niet in een ander segment, zoals in de eerste lijn in plaats van in het ziekenhuis – goedkoper worden geleverd, dan dient de omzet van de sector als geheel te dalen.
Het is in dit verband een gewenste ontwikkeling dat ziekenhuizen eenvoudige behandelingen en chronische zorg kwijtraken aan eerstelijns zorgaanbieders en klinieken. Dat dit niet zonder gevolgen kan blijven voor de ziekenhuizen legde voorzitter gezondheidszorg Anna van Poucke van KPMG Plexus afgelopen zaterdag nog helder uit in De Financiële Telegraaf. Ze noemt geen concrete namen bij haar voorspelling dat de komende vijf jaar nog een tiental ziekenhuizen zal verdwijnen, maar ze maakt wel duidelijk dat de ziekenhuizen die nu al een deel van hun behandelingen kwijtraken logische kandidaten zijn. Raken ze die behandelingen inderdaad kwijt aan eerstelijns zorgaanbieders en klinieken, dan is dat economisch gezien goed nieuws omdat beide werken tegen lagere tarieven dan de ziekenhuizen. Dus als de zorg van dezelfde kwaliteit blijft is dit precies wat we moeten willen. Is de patiënt er ook nog eens tevreden mee omdat hij dichter bij huis behandeld wordt en/of vriendelijker bejegend wordt, dan gaan we helemaal de goede kant op.
4 reacties
Kan helemaal mee gaan in dit stuk, ik vraag me alleen wel af of op langer termijn de kosten blijven dalen. Ook 1e lijn moet zich gaan versterken, komst van POH-ers, 1e lijns klinieken, verbreding van aanbod in de 1e lijn. Hiernaast zullen ziekenhuizen leeg komen te staan en zal er gefuseerd gaan worden, dit kost in de regel geld en levert niet direct geld op. Hiernaast moeten we zorgen dat 1e lijn makkelijke toegankelijk blijft en dat de 2e lijn nog binnen acceptable afstand voor de patient in de buurt is. Dit vraagt dus om meer capaciteit en mogelijk mee zelfmanagement, wat ook investeringen kost. Kortom, een verschuiving die geld kost, maar het mijn inziens wel waard is. Hoop alleen dat gelijk aan de verschuiving de financiën ook beschikbaar worden gesteld.
Joost
9 februari 2016 / 20:03Je hebt gelijk Joost, we zijn er nog lang niet en het is inderdaad de vraag of het haalbaar is tot een structurele kostendaling te komen. Vooral in de eerste lijn en in de zorg en ondersteuning thuis zal de komende jaren veel geïnvesteerd moeten worden. Maar als we erin slagen de jarenlange kostengroei in de zorg te dempen zonder aan kwaliteit van zorg in te boeten, is al heel veel bereikt.
Frank van Wijck
9 februari 2016 / 20:27Goed nieuws:
1. Dus eigenlijk staat NL helemaal niet 2e wereldwijd, als het gaat om zorgkosten als percentage van het BNP?
2. Het is dus terecht dat de eerste lijn wordt gekort als zij meer levert dan voorzien vanwege veranderende omstandigheden?
Ard Jennekens
9 februari 2016 / 22:12@Ard: Je punt 2 snap ik niet. Ik schrijf juist dat in de eerste lijn de komende jaren veel geïnvesteerd zal moeten worden. Wel is de vraag aan de orde of die investering één-op-één gelijk moet staan aan de de-investering in de tweede lijn. De zorg in de eerste lijn wordt immers tegen een lager tarief geleverd.
Frank van Wijck
10 februari 2016 / 08:26