Winstwaarschuwing

Het nieuwsbericht van ING eerder deze week over de robuuste groei in bijna alle bedrijfssectoren behalve de zorg, is keurig overgenomen door de zorgmedia, maar lokte in de sector weinig reacties uit. We nemen het blijkbaar voor kennisgeving aan. Dit terwijl het toch wel degelijk een nieuwsfeit is om even bij stil te staan.

De economische opleving gaat grotendeels aan de zorg voorbij, concludeert ING. Hieruit mogen we afleiden dat het huidige zorgstelsel in ieder geval op het niveau van kostenbeheersing werkt. Op het niveau van kwaliteit is het nog erg in ontwikkeling, weten we. Er ligt nog een flinke uitdaging bij de zorgaanbieders om de kwaliteit van hun werk – in termen van uitkomsten voor de patiënt – inzichtelijk te maken. Gelukkig neemt de druk op hen om dit te doen toe. De patiënten willen weten wat de zorg hen te bieden heeft. En de zorgverzekeraars willen die kwaliteit kennen als basis voor de zorginkoop voor hun verzekerden.

Het ironische is natuurlijk wel dat de uitgaven aan zorg alleen maar verder zullen afnemen naarmate het inzicht in de kwaliteit groter wordt, en dat de kloof tussen de zorg en de andere bedrijfssectoren waarover ING het heeft dus alleen maar zal groeien. Immers: als de kwaliteit van zorgaanbod zichtbaar is, kunnen alle zorgaanbieders die gecontracteerd willen blijven zich optrekken aan de best practice. Het kwaliteitsniveau van de zorg als geheel gaat dan omhoog en zoals we weten gaan kwaliteit en kostenbeheersing hand in hand. De zorgpremie kan dan omlaag en als samenleving houden we meer geld over voor zaken als onderwijs, infrastructuur en andere dingen die we belangrijk vinden. Gelukkig maar, want voor de zorg is groei geen doel. Kortom, de winstwaarschuwing van het ING over de zorg is goed nieuws.

Delen