Winter: ‘Ik kon niet anders’

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer blijft dus op de landkaart. Wel als het aan Loek Winter ligt tenminste, want die maakte gisteren bekend dat hij het ‘per direct’ overneemt en dat hij binnen honderd dagen met een revitaliseringsplan wil komen. Over de vraag of het ziekenhuis anders failliet zou zijn gegaan, liet hij geen enkel misverstand bestaan. “Zonder twijfel”, was zijn woordkeus. De zelfverzekerde woorden van het bestuur van 10 juli jongstleden – “Het LangeLand wordt niet verkocht, het blijft een ‘brede voordeur’ voor de regio” – blijken dus inhoudsloos te zijn geweest. Dat lag ook wel voor de hand.

De voordeur van het LangeLand blijkt nu dus in ieder geval breed genoeg voor Loek Winter. Hoe breed het zorgaanbod blijft, is echter nog de vraag. Winter zegt desgevraagd dat hij de hoog volume/laag complexe zorg graag zelf blijft doen. Voor de laag volume/hoog complexe zorg zegt hij samenwerking te zoeken. Met de A12 ziekenhuizen? Als het aan Winter ligt wel. “Maar ik heb nog niet met ze gesproken”, zegt hij.

Op de vraag waarom hij LangeLand kocht, reageert hij typisch Winteriaans: “Ik weet het niet, ik kon niet anders. Mijn vader – een wijs man – zegt altijd: het bloed kruipt waar het niet gaan kan.” Maar hij wil zich nog niet uitlaten over de vraag of dit ook hoop biedt aan andere noodlijdende ziekenhuizen. “Dat weet ik nog niet, het is een behoorlijke klus hoor, zo’n ziekenhuis.”

Delen