Winterwaarschuwing
De Canarische Eilanden vind ik fan-tas-tisch. Afgelopen maand was ik er weer, voor intussen geloof ik al de elfde keer, en ik heb er ook regelmatig over geschreven – steeds met groot en honderd procent oprecht enthousiasme.
Mensen die daar nog nooit zijn geweest, en ook vastbesloten zijn om dit ook zo te houden, hebben vaak een schrikbeeld in hun hoofd van betonwoestijnen vol toeristische hoogbouw voor massatoerisme van het meest verkeerde soort. De werkelijkheid is veel gemengder. Op alle eilanden van de Canarische archipel vind je ook rustiger en kleinschaliger locaties. Allemaal bieden ze goeie mogelijkheden voor liefhebbers van stilte, natuur en (soms behoorlijk avontuurlijk) wandelen. Op sommige – maar niet alle! – kan je ook volop veilig zwemmen in die mooie Atlantische Oceaan. En overal heb je natuurlijk dat warme weer en die fijne zon. Kortom: perfecte winterbestemming.
Toch?
Dáár wil ik het nu verder over hebben. Want wat u in al die wervende winter-aanbiedingen voor Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, et cetera, nooit zult lezen, is dat het weer in Canaria soms behoorlijk tegen kan vallen. Zo vanaf half december tot, als je pech hebt, nog in maart, is er altijd een kans op stevige teleurstelling.
Niet dat het daar nou zal sneeuwen of vriezen. Maar wie zit er nou tijdens een Canarische vakantie te wachten op druilregen, harde eilandwind, veel bewolking? En op een temperatuur die overdag maximaal misschien 16 graden haalt, en na zonsondergang al snel daalt tot 10 graden of nog minder – terwijl de doorsnee toeristische accommodatie daar simpelweg géén verwarming heeft?
En zelfs als in die maanden de zon wel schijnt, blijft het in de schaduw vaak te kil om daar lekker in te zitten niksdoen of te lezen; zodat je alleen maar kunt kiezen tussen óf binnen de muren van je hotelkamer of appartement blijven, óf all-out in die zon te blijven – zonder iets aangenaams daar tussenin.
Van vorig jaar herinner ik mij nog de jammerklachten, op een Britse website, van februarigasten die wekenlang op Fuerteventura hadden zitten kleumen en verlangden naar de centrale verwarming thuis. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je dan juist wél een mooie weerperiode treft, maar een gok blijft het.
De beste Canaria-tijd zijn daarom die maanden in voor- en najaar waarin het daar wél gegarandeerd mooi en warm weer is terwijl dit in Zuid-Europa nog niet – of niet meer – zo is. Dus zeg vanaf half maart tot half mei, en vanaf begin oktober tot begin december. Met wat mij betreft een voorkeur voor het najaar, want dan is ook de oceaan nog steeds redelijk door de zomer opgewarmd, en op zijn fijnst om in te zwemmen, terwijl die in het (vroege) voorjaar juist het meest winter-afgekoeld is.
Natuurlijk zijn er mensen die hieraan niet al te veel boodschap hebben. Voor wie hartje winter weg van huis zijn met een káns op mooi en warm weer, al aantrekkelijk genoeg is, zeker als je hiervoor niet meer dan ruim vier uur hoeft te vliegen en gewoon binnen Europa kunt blijven. Maar voor de rest geldt: wees gewaarschuwd.