Witte woede

Tijd voor ziel in de zorg, lobby voor vrije artsenkeuze, drang om het roer volledig om te gooien. De gevestigde orde van zorgprofessionals laat de laatste tijd steeds luider van zich horen als het gaat om de manier waarop het Nederlandse zorgstelsel is ingericht. Het gaat ten koste van de kwaliteit van zorg en/of behandeling en de autonomie van zorgverleners. Dat is kort samengevat de boodschap. En dus moeten we terug naar de menselijke maat via het inperken van regelgeving, administratiedruk en de macht van zorgverzekeraars. Ook al snapt iedereen dat er iets moet gebeuren als het om de kosten gaat.

De sfeer die op dit moment in de lucht hangt, herinnert me aan de jaren tachtig, de tijd waarin ik werd opgeleid tot verpleegkundige. De tijd waarin zorgprofs voor de eerste en enige keer met z’n allen de straat op gingen omdat het overheidsbeleid van dat moment de gezondheidszorg de nek om dreigde te draaien. Althans, dat vonden ‘we’ en het maakte ons collectief razend. Reden waarom de demonstraties van destijds bekend werden onder de naam Witte Woede. Het was ongekend: voor het eerst liet alles wat een wit uniform droeg de patiënt ‘alleen’ om te gaan demonstreren. Zoiets doet een rechtgeaard zorgprof niet, maar eenmaal over een grens gejaagd, gebeurde het wel en waren we met velen. Voor de patiënt/cliënt/bewoner én voor onszelf.

Wat voor een zorgwereld hebben jullie eigenlijk voor ogen?

Het draagvlak in de samenleving was groot; we zeulden zelfs sympathiserende patiënten mee naar Den Haag. Compleet met infuuspaal, neussonde en rolstoel. De sfeer was eensgezind. Een beetje zoals nu. Tenminste; als het om de gevestigde orde gaat. Maar hoe is dat bij jullie? Wat vindt de aanstormende generatie – niet gehinderd door ervaring uit het verleden – er eigenlijk van? Wat voor een zorgwereld hebben jullie voor ogen en hoe zit het volgens jullie met die menselijke maat? Maken we ons voor niets zorgen? Laat het weten via onderstaand e-mailadres of kom bij ons bloggen. Als je daar tenminste tijd voor hebt naast je studie.

Delen